Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Асканійське підприємство “Колос” на Херсонщині хочуть реанімувати

2400 га земель поруч із біосферним заповідником заростають бур’яном і не обробляються.

Реанімувати сільськогосподарське комунальне підприємство “Колос”, що знаходиться на території Асканії-Нова вирішила Каховська районна рада. 9 липня вона звільнила попереднього директора КП “Колос” і призначила нового — Миколу Москаленка (на фото). А місяцем раніше вона вступила в права його засновника як правонаступниця колишньої Чаплинської райради.

— Останнім часом це підприємство кинуте напризволяще. Воно має 2400 га землі на території громади Асканія-Нова, поруч із біосферним заповідником. Землі не обробляються, стоять у бур’янах. Чим займалось попереднє керівництво КП “Колос” — невідомо. Але щодо нього судами різних інстанцій розглядаються позови, є там і борги. На підприємстві є якісь працівники, які нічого не роблять, але яким напевно нараховується зарплата. Без вступу в правонаступництво і призначення нового директора ми б не змогли дізнатися, що там відбувається. Ми ж зацікавлені в вирішенні всіх юридичних питань і відновленні роботи КП “Колос”. Сподіваюсь, що воно почне приносити прибуток нашому району, — сказав голова Каховської райради Валерій Брусенський.

Перед новим керівником підприємства поставили завдання — провести аудит, підготувати звіт про реальний стан справ у господарстві і залучити інвесторів.

— Наскільки я знаю, підприємство у боргах. Крім аудиту і залучення інвестицій необхідно зробити оцінку земель, — розповів новий директор КП “Колос” Микола Москаленко.

Саме КП “Колос” зараз ризикує залишитися без землі. 2 і 9 червня Південно-Західний апеляційний господарський суд за позовом Генічеської місцевої прокуратури визнав незаконними і скасував розпорядження голови Чаплинської райдержадміністрації від 10 березня і 19 жовтня 2010 року про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право постійного користування земельними ділянками КП “Колос”. Суд визнав недійсними видані йому державні акти на землю і постановив вилучити їх на користь Асканія-Нова селищної ради. Загалом мова йде про 30 земельних ділянок площею від 0,1 до 345 га. Представники КП “Колос” уже оскаржили ці постанови. Далі спір розглядатиме Касаційний господарський суд Верховного Суду України.

КП “Колос” створили наприкінці 2009 року. Оскільки комунальне підприємство має право на пільгу, воно сплачувало за землю за зниженими ставками. За оцінками керівництва громади Асканії-Нова, через це селищна рада недоотримала “мільйони гривень”.

Громада Асканії-Нова намагалась припинити право користування земельними ділянками КП “Колос” і передати 2400 га асканійцям. Проте Південно-Західний апеляційний господарський суд 15 червня 2020 року скасував це рішення селищної ради як незаконне.

У свою чергу керівництво КП “Колос” звинуватило селищну раду в позбавленні можливості займатися господарською діяльністю, передбаченою статутом підприємства.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН