Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Скадовському районі туристичний сезон у розпалі: 4 громади приймають туристів

Туристичний сезон у самому розпалі. Підприємці із великими сподіваннями розпочали цей курортний сезон, адже минулого року вони в більшості не отримали запланованих доходів.

Журналісти інформаційного видання «Український Південь» поцікавились у голови Скадовської РДА Михайла Павліша, які він бачить перспективи району.

«Сезон мав розпочатися в 20-х числах червня, наразі кількість відпочивальників нижча середнього в робочі дні. Це стосується всіх курортних зон: Хорлів, Скадовська, Лазурного, Залізного Порту. Треба розуміти, що кожній курортній локації Скадовського району притаманні певні особливості. Всім відомо, що Скадовськ — це перш за все дитячий відпочинок, Лазурне — сімейний, Залізний Порт більш орієнтований на молодь та активний відпочинок, там багато розважальних закладів.

Натомість Хорли мають свою перлину: цілющі джерела, цікаві туристичні локації, які звичайно потребують розвитку і систематизації в єдиний туристичний маршрут. Все це буде активно розвиватися, але потрібно бажання громади», — розповідає Михайло Павліш.

На території Скадовського району сформовано дев’ять територіальних громад, кожна з яких має свої особливості. Так, Каланчацька, Скадовська, Бехтерська, Лазурненська громади орієнтовані на відпочинок (це прибережна зона), а Новомиколаївська, Чулаківська, Долматівська є зонами аграрними. Це обумовлює різні джерела надходження до бюджету, і різний рівень економічного розвитку,- акцентує увагу голова Скадовської районної державної адміністрації.

«Аграрні громади наповнюють свій бюджет через оподаткування сільгоспвиробників та отримання земельного податку; територіальні громади прибережної зони — через туристичний збір і збори з підприємців», — коментує Михайло Павліш.
Законодавством України визначено, що до 1 липня районні ради повинні закінчити процес передачі майна із сіпльної до комунальної- це обумовлено законом про децентралізацію. В Скадовській РДА цей процес практично завершений, але є питання по декількох об’єктах.

Щодо повноважень райдержадміністрації після появи територіальних громад Михайло Павліш прокоментував так:

«Переформатування повноважень стосується лише щодо налагодження контакту і взаємовідносин з новими територіальними громадами. Вони значно збільшилися в розмірі. До Скадовської ТГ долучилися навколишні населені пункти. Це поклало зобов’язання і видатки на бюджет Скадовська. У всіх територіальних громад різний рівень розвитку, різні проблеми. Видатки відповідно збільшилися і необхідність наповнення бюджету постає першочерговим завданням».

Варто зазначити, що відбулося і переформатування штату в райдержадмінітрації.

За словами голови РДА, кадрове питання стоїть на першому місці: «Важко знайти висококваліфікованих співробітників на те грошове забезпечення, яке передбачено для райдержадміністрації, але тут залишаються працювати лише ті спеціалісти, які хочуть інфраструктурних змін у рідній місцині».

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН