Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Каховці відкрили мурал, який привертає увагу до критичного мислення

У вівторок, 13 липня, в місті Каховка Херсонської області відкрили мурал, який привертає увагу до критичного мислення та медіаграмотності. Арт-об’єкт створили в межах міжнародного проєкту ARTIFAKE, що залучає стріт-арт до протистояння пропаганді. В Україні проєкт реалізують у південних і східних регіонах.  

Мурал українського художника Сергія Радкевича «Вектор міста. Критичне мислення» став першим арт-об’єктом такого типу в Україні, який безпосередньо звертається до місцевих жителів і закликає їх мислити критично. У центрі малюнку — три вежі з герба Каховки, що символізують підвалини критичного мислення: відповідальне сприйняття, осмислення та застосування інформації, яку ми споживаємо. Спираючись на ці вежі, рука, тобто символ людини, може впорядкувати інформаційний хаос навколо себе. 

Це перший міжнародний проєкт із протидії дезінформації, який працює безпосередньо з локальними громадами одразу трьох країн. Він залучає провідних стріт-арт митців з України, Польщі та Вірменії до створення дев’яти вуличних арт-об’єктів на тему критичного мислення. Це мурали та вуличні інсталяції, що порушують найрізноманітніші проблеми: від підступності фейків і засилля маніпулятивних новин до піднесення конспірологічних теорій і впливу олігархів на медіа. Стартував проєкт із креативної майстерні, під час якої стріт-арт митці вивчали пропаганду та переосмислювали її за допомогою мистецтва. Допомагали їм в цьому українські та міжнародні експерти у сфері боротьби з дезінформацією, художники, письменники, психологи та журналісти. Серед них — Пітер Померанцев, Андрій Курков, Павло Гудімов, Алевтина Кахідзе та інші.

Міста, в яких з’являться мурали від ARTIFAKE, визначали шляхом голосування серед п’яти міст-претендентів. Каховка виборола право отримати перший арт-об’єкт. Після цього, планують створити мурал в Бахмуті Донецької області. Паралельно також створюються по три арт-об’єкти в Польщі та Вірменії. 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН