Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині затримується сезон збору кавунів

Сезон масового збору кавунів на Херсонщині цьогоріч затримується на два – три тижні, через холодні погодні умови та дощі. Що зараз на баштанах Голопристанського району та коли чекати на перший врожай.

Фермер Іван Яланський вирощує кавуни 30 років. Такого сезону, як цьогоріч, на його пам’яті не було. Якщо зазвичай про дощі у травні мріяли, нині, говорить чоловік, їх було занадто багато.

“У нас місяць травень цьогоріч був якийсь жовтень. Він був дуже холодний, дощовий. А кавуни в дикій природі вони родом з пустелі, з Сахари, вони не люблять цього. Вони не хотіли рости, багато загинуло, декілька разів були пересіви. Деякі фермерські господарства пересівали по 2-3 рази”, – розповідає фермер Іван.

Іван Яланський показує поле, яке не пересівали повністю. Тут кавуни підсаджували, тому так нині виглядають найкращі посіви, які не загинули у травні

“Ось такий кущ кавуна має більше метра. Має квітки жіночі та чоловічі, готовий зав’язувати. Є маленька зав’язь навіть. Це – типовий розвиток на сьогодні”, – каже чоловік.

Поруч – підсівний кавун. На ньому лише кілька листків

“Називається це – шатрик – 4-5 листків. Немає пліток Це – підсадний кавун, той що ми підсаджували, бо не весь посходив, було вимокання. Він буде на 20 днів пізніше, ніж той що ми бачили. Тому нерівномірне дозрівання кавуна призведе до перерви у постачанні до населення”, – продовжує фермер.

Віталій Оленич працює на полі п’ятий рік. Минулого року, каже, у цей час поле мало зовсім інший вигляд.

За словами Віталія минулого року у цей час повним ходом був цвіт.

“В тому році в цей час повним ходом цвіт був, вже отакі кавунчики були. А цьогоріч бачите запізніле таке”, – розказує чоловік.

Через цьогорічні погодні умови масовий збір кавуна посунеться у часі, говорить Іван Яланський, у середньому на 2 – 3 тижні.

“Десь на середину серпня вийдемо з першим кавуном. Це – кавун польовий без плівки, той, який набирає більше цукру, рівень цукру доходить до 12 відсотків, а під плівковий більш водяний”, – каже Іван.

Цьогорічні ціни на кавун спрогнозувати важко, говорить фермер.

“Ціна на кавун загадка навіть для мене, хоч я його вирощую 30 років. Вона складається з багатьох факторів. Вгадати не можливо. Може бути сьогодні 50 копійок з поля, завтра – 1 гривня. Чому ? Ми не можемо сказати”, – продовжує фермер Іван.

Пересівали цьогоріч баштанні й в інших районах області, говорить виконувачка обов’язків директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення облдержадміністрації Маргарита Степанова, а от врожай, попри все, планують зібрати більший – 250 тис. тонн.

“Трошки змінились строки визрівання культури та буде змінюватись термін її збору. У зв’язку з тим, що аномальні погодні умови, третину місяця йде дощ, то сільгоспвиробники в області в нас вирощують у Каховському, і у Новотроїцькому, і Голопристанському та Олешківському районах. Пару раз вони змінили курс свій, частину пересіяли та термін збору врожаю змінився на 2 тижні”, – розказала Маргарита Степанова.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН