Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Комісія ТЕБ класифікувала ситуацію з аварією каналізаційного колектора по вул. Покришева як надзвичайну

 

7 липня відбулось позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при виконкомі Херсонської міської ради.

Темою позачергового засідання була аварійна ситуація, що виникла внаслідок руйнування склепіння залізобетонних труб каналізаційного колектора по вул. Покришева. Заслухавши доповідь  директора МКП «ВУВКГ м. Херсона» Віктора Скоблікова комісія вирішила:

  1. Ситуацію, яка виникла внаслідок аварії на каналізаційному колекторі № 16 по вул. Покришева, 20 попередньо класифікувати як надзвичайну, техногенного характеру, об’єктового рівня

(відповідно до національного класифікатора України ДК 019:2010 «Класифікатор надзвичайних ситуацій», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 (код 10810 – НС унаслідок аварії в каналізаційній системі зі скиданням забруднювальних речовин), пункту 69 розділу І (скидання неочищених чи недостатньо очищених стічних вод на території населеного пункту або у водні об’єкти в обсязі понад 100 куб. м за годину, загальний обсяг скиду понад 500 куб. м) класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06.08.2018 № 658, пункту 7 Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 368  (зі змінами).

  • МКП «ВУВКГ м. Херсона» на каналізаційному колекторі забезпечити виконання аварійно-відновлювальних робіт.
  • Огородити місце руйнування каналізаційного колектора для запобігати нещасним випадкам з людьми та випадкового попадання в каналізаційну систему тварин, встановити попереджувальні знаки про небезпечне місце.
  • За необхідності організувати надання телефонограм до підприємств, установ і організацій міста, які скидають стічні води до каналізаційного колектора, про обмеження їхнього скиду в міську каналізацію на час виконання ремонтних робіт.
  • На час виконання робіт, за необхідності, обмежити водопостачання абонентів, що скидають стічні води у колектор.
  • При необхідності припинення водопостачання вирішити питання підвезення питної води на території, де буде обмежено централізоване водопостачання.
  • Інформувати департамент міського господарства міської ради про організацію виконання заходів, зазначених у пунктах 2.1 ‒ 2.5 даного протокольного рішення.
  • Підприємствам, установам та організаціям, інженерні комунікації яких потрапляють у зону виконання робіт з ліквідації аварії, виконати їх перенесення за рахунок власних коштів.
  • У разі потрапляння зелених насаджень в зону виконання робіт на самопливному колекторі дозволити їхнє видалення з дотриманням вимог чинного законодавства.
  • Департаменту міського господарства міської ради забезпечити контроль за проведенням аварійно-відновлювальних робіт на каналізаційному колекторі № 16 і письмово поінформувати міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій через відділ з питань цивільного захисту Херсонської міської ради про закінчення їхнього виконання.
  • Рекомендувати Херсонському районному управлінню Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області у разі необхідності забезпечити підвезення технічної води на території, де буде обмежено централізоване водопостачання у зв’язку із проведенням аварійно-відбудовних робіт на каналізаційному колекторі № 16.
  • Відділу з питань цивільного захисту міської ради через центральну диспетчерську службу «1580» забезпечити взаємодію між підприємствами, установами та організаціями під час проведення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної з аварією на каналізаційному колекторі.

На комісії головував Володимир ПЕПЕЛЬ – перший заступник голови комісії, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Секретар комісії Олег ГОЛОВАТИЙ – головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту Херсонської міської ради.

Нагадаємо: 05 липня внаслідок сильних опадів по вул. Покришева сталося руйнування склепіння труб каналізаційного колектору, побудованого ще у 1980 році. Руйнація призвела до провалу ґрунту, замулення колектору, припинення руху стоків, гідравлічного підпору та виливу на поверхню ґрунту неочищених стоків загальним обсягом близько 510 м3.

Ділянка колектору від збірного колодязя на якій виявлено пошкодження, транспортує стічні води від I ‒ IV Таврійських мікрорайонів, де проживає 75 тис. мешканців.

Наступного дня, 06 липня, зафіксували новий провал колектора на ділянці перед збірним колодязем. У зв’язку з продовження опадів, з метою зменшення обсягів надходження стічних вод і недопущення затоплення неочищеними стічними водами підвалів житлових будинків, тимчасово відключили від водопостачання житлові будинки № 3, 7 по просп. 200-річчя Херсона, в яких проживає 1850 мешканців.

Для локалізації аварійної ситуації та відновлення технологічної схеми роботи системи водовідведення в Таврійських мікрорайонах, станом на 07 липня, за попередніми оцінками необхідно виконати роботи з відновлення колектору орієнтовно на ділянці довжиною 37м.

У зв’язку зі значною глибиною залягання колектору, яка складає більш як 8 м, техніка і механізми МКП «ВУВКГ м. Херсона» та залучена спецтехніка будівельних організацій міста не справилися з виконанням аварійно-відновлювальних робіт – вона просто провалювалася у ґрунт через велику кількість в ньому вологи, спричинену дощами. Є потреба у залученні спеціалізованої організації з досвідом виконання ремонтних робіт на каналізаційних колекторах великого діаметра у складних гідрогеологічних умовах на глибині більш як 8 м без зупинки водовідведення.

Для зниження підпору та запобігання виливу стоків здійснюється перекачування стоків по змонтованій спеціалістами підприємства  тимчасовій схемі в обсязі понад 5 тис. м3 на добу в обхід пошкодженої ділянки. Виконане знезаражені місця виливу стоків на поверхню.

 

Джерело – Херсонська міська рада.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН