Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До ХДУ завітав ректор польського вишу

Студенти Херсонського державного університету мали можливість поспілкуватися з ректором Поморської Академії в Слупську (Республіка Польща) професором Збігнєвом Осадовським. Про це повідомляє “Український південь” з посиланням на допис ректора ХДУ Олександра Співаковського.

Наші навчальні заклади мають угоду про співробітництво починаючи з 2013 року. У цьому плані дуже професійно працює наш відділ міжнародних ініціатив та проєктної діяльності.

За програмою подвійних дипломів у Поморській Академії пройшли навчання біля 500 наших студентів, майже 50 навчаються зараз. Нещодавно ми провели конкурсний відбір на чергову семестрову програму і маємо вже близько 20 студентів, які хочуть отримати диплом навчального закладу Європейського зразка та диплом Херсонського державного університету одночасно.

Важливо, що на зустріч із молоддю завітав й голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, який передав пану Збігнєву Подяку за вагомий внесок у розвиток освітньо-наукового співробітництва України та Республіки Польща. Також ми мали можливість поспілкуватися щодо особливостей фінансування університетів у Польщі та в Україні, почути про інвестиції, які Європейський Союз, місцева влада спрямовують на підтримку університетів, бо розуміють цінність людського капіталу для розвитку Польщі. Це, до речі, те, про що я кажу, коли ініціюю розробку програми реінвестування гуманітарної сфери, коли ми спрямовуємо кошти обласного бюджету, місцевих бюджетів на навчання фахівців потрібних громадам спеціальностей.

Дякую Олександру Самойленку за ініціативу допомогти студентам, які планують їхати на навчання у Слупськ, в організації вакцинації проти коронавірусу та безкоштовному проходженні ПЛР-тестів, які необхідні для виїзду. Звичайно, що і він, і я побажали херсонським студентам повертатися з новим багажем знань та досвідом, щоб розвивати Херсонщину. А пану Збігнєву – розширювати коло міжнародних контактів Академії та невпинно розвиватися.

Звичайно, що під час зустрічі студентів цікавили умови навчання, побуту, які є у Поморській Академії, а також нюанси, що стосуються обмежень у зв’язку з пандемією.

Пан Збігнєв розповів, що ситуація з пандемією внесла свої корективи у навчальний процес у Польщі, частину обмінів за певними спеціальностями довелося призупинити. Зараз все повертається до нормального режиму роботи, уряд Польщі дозволив зняти жорсткі обмеження для в’їзду іноземців. А це означає, що програма подвійних дипломів активізується. Маємо ще один перспективний план співробітництва – пану ректору сподобалася пропозиція лідерів студентського самоврядування зробити спільний захід з обміну досвідом з представниками студентського самоврядування наших навчальних закладів.

Насправді всі – і наші партнери з європейських вишів, і ми втомилися від призупинення програм академічної мобільності. Такі проєкти корисні не тільки своєю освітньою компонентою, вони формують світогляд молодої людини, дають розуміння чому одні й ті ж процеси в Польщі й в Україні відбуваються по-різному. Ми допомагаємо один одному змінюватися та рухатися вперед!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН