Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аграрії Херсонщини розпочали збір урожаю

Вже скошено 27 тис. га ячменю – це на 19% більше, ніж у минулому році. Крім того, намолочено більше 88 тис. тон озимого ячменю при середній врожайності 32,5 центнерів з гектара. Це становить приблизно 23% від загальної площі, яка запланована до збирання.

Загалом, сільськогосподарськими підприємствами в області обробляється 1 млн 800 тис. га землі. Тож, польові роботи тільки розпочалися.

У цьому році через погодні умови збір урожаю розпочався пізніше. Більш того, не типові для степового півдня за своєю тривалістю зливи із буревіями спричинили полягання ранніх зернових за лічені тижні до косовиці. І якщо зараз вітер та сонце не встигнуть підсушити колос, то аграрії Херсонщини втратять частину врожаю.

Департаментом розвитку сільського господарства та зрошення облдержадміністрації затверджено робочий план збирання врожаю, який доведено до голів РДА та сільських, селищних, міських рад. Згідно з ним проведенню збирання ранніх зернових культур у 2021 році підлягає 723,2 тис. га, в тому числі озимих зернових на площі 613 тис. га та ярих зернових і зернобобових культур на площі 110 тис. га. На збиранні будуть задіяні 2800 власних зернозбиральних комбайнів. При необхідності додатково залучатиметься зернозбиральна техніка з інших регіонів.

Особлива увага приділяється заходам пожежного захисту. З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, необхідно дотримуватися основних вимог:

– до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи повинні пройти протипожежний інструктаж;

– перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;

– у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;

Не дозволяється заправляти збиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах. Суворо забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.

Херсонська облрада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН