Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сторіччя відзначив почесний професор ХДУ Павло Параскевич

Про це повідомляє “Український південь” з посиланням на сторінку Музейно-архівний центр Херсонського державного університету.

Вітаємо зі 100-річним ювілеєм Параскевича Павла Кіндратовича — кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри української літератури ХДПІ (1977 – 1988), відмінника народної освіти УРСР, учасника бойових дій у Другій світовій війні, почесного професора ХДУ, почесного громадянина м. Херсона.

Павло Кіндратович народився в селі Лапківці Чорноострівського району Хмельницької області в селянській родині. У 1938 році після закінчення Одеського механіко-технологічного технікуму цукрової промисловості перебував на службі у Радянській армії. У роки Другої світової війни Павло Кіндратович воював у складі зенітного артилерійського полку 1-го Українського фронту. Брав участь у визволенні Західної України, Закарпаття, Польщі, Словаччини, Чехії. Нагороджений орденами “Вітчизняної війни” ІІ ступеня, “За мужність” та медалями “За відвагу”, “За перемогу над Німеччиною” та ін.

Після демобілізації, у 1946 році, вступив до Ужгородського державного університету на філологічний факультет (українське відділення), який закінчив з відзнакою у 1951 році. Після закінчення університету працював у школах міста Ужгорода, Хмельницької області і навчався в заочній аспірантурі Інституту літератури імені Т. Шевченка. Після закінчення аспірантури, у 1968 році, згідно направлення Міністерства освіти УРСР почав працювати викладачем, старшим викладачем української літератури у ХДПІ ім Н.К. Крупської. У 1974 він захистив кандидатську дисертацію на тему “Героіка Великої Вітчизняної війни в українському романі 60-х рр.”. Це його данина пам’яті всім тим товаришам, хто не дожив до Днів Перемоги.

З 1977 року Параскевич П.К. 11 років очолював кафедру української літератури, яка неодноразово була переможцем соціалістичного змагання. У 1978 році йому присвоєно вчене звання доцента по кафедрі української літератури.

Павло Кіндратович був керівником науково-методичного семінару кафедри “Актуальні проблеми літературознавства” та наукової ініціативної теми “Художня своєрідність українського роману останніх років”, очолював науковий літературний гурток старших курсів.

Параскевич П.К. працював у ХДУ до 2003 року доцентом кафедри української літератури; кафедри українського літературознавства.

Павло Кіндратович активно займався наукової роботою, опублікував посібники “М.М. Коцюбинський. Життя і творчість в портретах, ілюстраціях, фотографіях, документах”, “Микола Чернявський. Життєвий творчий шлях”, “Сторінки літературної Херсонщини” (2 випуски), “Олесь Гончар і Херсонщина” та понад 180 літературних публікацій. Друкувався в журналі “Українська мова та література в школі”, в республіканському збірнику “Українське літературознавство”. Член редколегії “Вісника Таврійської фундації”.

Параскевич П.К. велику увагу приділяв громадській роботі, був членом методичної ради і лектором обласного товариства “Знання”.

За багаторічну плідну працю Параскевич Павло Кіндратович у 1981 році був нагороджений значком “Відмінник народної освіти УРСР”. За мужність, виявлену під час Другої світової війни та багаторічну плідну працю в царині досліджень з літератури і краєзнавства Херсона на благо Херсонської міської територіальної громади 30.08.2017 року йому було присвоєно звання “Почесний громадянин міста Херсона”. Рішенням вченої ради університету від 17.05.2018 року йому присвоєно звання “Почесний професор ХДУ”.

У народному зразковому музеї історії ХДУ відкрито експозицію, присвячену 100-річному ювілею Павла Параскевича.

Запрошуємо усіх бажаючих!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН