Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Рада готує нові податки, які вдарять по кишені кожної сім’ї

Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт № 5600. Він передбачає новий механізм сплати податків.

Його ухвалення може вдарити по галузі птахівництва. Ціни на м’ясо птиці та яйця суттєво зростуть.

“За останні 12 місяців унаслідок здорожчання кормів, які в структурі собівартості м’яса птиці та яєць становлять 60-65 відсотків, м’ясо птиці зросло на 20-25 відсотків. Ціна на куряче філе перевищила межу в 100 гривень за кілограм, а вартість десятка яєць за аналогічний період майже подвоїлася, сягнувши 30 гривень у січні-лютому 2021 року”, — розповів виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко в коментарі AgroPortal.ua.

У законопроєкті № 5600 пропонують посилити податкове навантаження на агровиробників, а найбільше — на представників галузі птахівництва. Упродовж 2021 рік ціна на м’ясо птиці може зрости на 30%, а вартість десятка яєць — на 25%, наблизившись до 35-37 грн.

“Будь-які податкові навантаження чи впровадження додаткових контрольних інструментів у податковій політиці призводять до втрати бізнесом частини прибутку, у такій ситуації в розмірі 18 відсотків. Це позбавить українські підприємства можливостей у майбутньому інвестувати в модернізацію та розширення виробництва. Другий момент — зростання ціни на продукцію для споживача, яке за умови ухвалення законопроєкту № 5600 теж неминуче”, — розповів операційний директор “Снятинської птахофабрики” Максим Федосєєв у коментарі AgroPortal.ua.

На кінець року вартість яєць може наблизитися до 37 гривень за десяток

Виробники припускають, що на кінець року споживачі купуватимуть тушки курячі за 72 грн/кг. У грудні 2020 року вони коштували 55,96 грн/кг. Філе куряче — за 115 грн/кг (у грудні 2020 р. — 91,71 грн/кг), а 10 яєць — 35 грн (у грудні 2020 р. — 27,48 грн/10 од.).

У порівнянні з минулим роком виробництво яєць в Україні вже скоротилося на 22,4%, виробництво м’яса птиці — на 7%. За останні два роки припинили свою діяльність 34 підприємства яєчного напряму й дев’ять — із виробництва м’яса птиці. 15 тис. працівників скоротили. Про це повідомили в асоціації “Союз птахівників України”.

Станом на середину травня ціна яєць в Україні становила 22,84 грн з ПДВ за 10 од. Це на 39% більше, ніж торік, повідомили в Мінекономіки.

Середня ціна яєць в Україні 26 квітня становила 35 грн за 10 од. Частина магазинів перед Великоднем почали продавати їх за акційною ціною 27-28 грн. На початку квітня яйця коштували від 40 грн.

gazeta.ua

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН