Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Священник Євгеній Сидоренко розповів про святкування Трійці у Херсоні (відео)

Незабаром православні християни святкуватимуть Трійцю, яка має дуже глибокий духовний зміст. Про підготовку до свята, духовність та розвиток громади розповів у телестудії «Український південь» священник, настоятель храму Святої Трійці в Шуменському мікрорайоні Євгеній Сидоренко: «Наш храм має назву Святої Трійці, тож це храмове свято. В Херсоні це єдиний храм Святої Трійці. Тому ми будемо святкувати інакше, ніж у минулому році в карантинній атмосфері. Ми дякуємо Богу, що в Україні вже менше захворювань, більше людей виліковуються і ми долаємо цю недугу. Тому цьогоріч буде концертна програма. Богослужіння проходитиме на вулиці, адже храм не вміщує таку велику кількість людей».

Священнослужитель зазначив, що Трійця — особливий день в історії, коли на 50-й день після воскресіння господнього ученики отримали Святого Духа: «В Єрусалимі це була значна подія, адже в цей день Дух Святий зійшов на людей і вони почали проповідувати. Неофіційно ми вважаємо, що Трійця — це день народження церкви Христової. В той день в Єрусалимі приєдналося до церкви більше 3000 людей. Христос зробив все, аби народилася церква, а люди змогли покаятися та прийти до Бога, почавши нове життя. Неможливо без Святого Духа жити праведно. Важливо, аби люди мали не тільки очищення, але й силу для нового життя».

Трійця святкується на початку літа, коли природа буяє та наповнюється. Це також допомагає у святкуванні, адже як земля без води не може бути зеленою, так людина без Духа Святого не може мати духовне життя. Євгеній Сидоренко вважає Херсон набожним містом, адже тут багато віруючих людей: «Сьогодні у нас більше 40 церков і храмів і кожен житель визначився, куди йому ходити. Християнські церкви як сім’я. Ми трохи різні, але у нас один Отець небесний».

Богослужіння-онлайн набирає популярності. Священнослужитель поділився думками з приводу спілкування з прихожанами та чи обов’язково церкві мати сторінку в соцмережах: «Спілкування з прихожанами звісно змінюється, але я не можу сказати, що ми їх втрачаємо. Насправді ми працюємо не для того, щоб люди фізично знаходилися в церкві. Церква працює для того, щоб людина була спасенна, щоб в душі у неї з’явилася Божа благодать. Моя задача не привабити тисячу людей до церкви, а щоб ці тисячу людей були спасенними і через проповідь прийшли до Бога. Інтернет розширив наші можливості, тепер ми можемо проповідувати онлайн. До нас доєднуються не лише херсонці, але й жителі інших міст та навіть з закордону. Наша задача духовна — аби багато людей прийшли до Бога в різний спосіб».

«На Трійцю наші прихожани збираються у нас. З нами буде єпископ Никодим, він очолить богослужіння».

Усі охочі в свято запрошуються до єдиного храму Святої Трійці у Херсоні. До нього приєднаються єпископ Херсонський і Таврійський Никодим, мер міста, деякі депутати та керівники управлінь. Цьогоріч буде святкова трапеза, а ввечері — концертна програма, до якої приєднаються також і місцеві артисти. Особливий гість — Максим Лозовий,який виступить зі оркестром. «Хочеться, аби люди святкували, раділи і не забували суть свята: якби Святий Дух не прийшов на землю, не було б життя; якщо не було б води, то за вікном не було б зелені. Бог любить людину, він створив церкву для нашого з вами спасіння. Важливо, що ми не просто святкуємо, а радіємо і вдячні Богові, якого називаємо Спасителем. Євангеліє перекладається як «радісна звістка» і це дійсно так. Адже сьогодні Христос не карає, а рятує. Якщо людина це розуміє, вона радісна і просвітлена.
Головне, щоб в цьому житті ми знайшли Бога, щоб Дух Святий увійшов в нас, щоб ми були спасенні. Хай Бог благословляє всіх людей!», — звернувся до херсонців Євгеній Сидоренко.

Матеріал підготувала Марина Азізова. Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН