Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До експедиції на Херсонщині можуть долучитися охочі

Інституту археології НАН України (керівник – д.і.н. Світлана Біляєва) продовжує археологічні дослідження фортеці Тягинь.

Бажаючих взяти участь в експедиції з 30 липня до 14 серпня 2021 року просимо заповнити анкету волонтера.

Що досліджуємо:

Археологічні пам’ятки та матеріальна культура українських земель Південного прикордоння Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського (далі ВКЛ) є надзвичайно актуальною, але мало вивченою ланкою історії України та Литви. В історичному контексті просування на Південь та формування південної ділянки кордону князівства було пов’язане із діяльністю Великого князя Вітовта на Причорноморському кордоні ВКЛ наприкінці XIV- першій половині XV ст. Тут, на торговому шляху із Північного Заходу на Південний Схід, відбувалося функціонування митниць та переправ, облаштування фортифікаційних споруд.

Протягом наших досліджень у 2016-2020 р.р. на городищі й на фортеці були отримані надзвичайно важливі факти науки, які були відзначені в України та Литві, а також на форумах Європейської спілки археологів у Барселоні, Загребі та Берні – як видатні відкриття, які набувають надзвичайно актуального значення для заповнення білих плям в історії та матеріальної культури Південного регіону України та Литви.

Навіть часткове відкриття зовнішніх стін фортеці, яке ми маємо намір продовжити, дозволяє встановити типологічні особливості розбудови, знайти аналогії серед близьких споруд цього ж часу. Це і Тракайська фортеця у Литві, й фортеця у Гродно, побудова якої також належить князю Вітовту, у той самий час – 1398 р., як і Тягинська фортеця. Обидві ці фортеці мають абсолютно тотожне планування – донжон квадратний за формою та фортеця у формі трикутника (Константинопольський тип). Крім того, з внутрішнього боку фортеці знайдені уламки конструкцій монументальної забудови, аналогії яким є і в описі В.І.Гошкевича.

Пам’ятка для волонтера (що треба мати із собою):

1. Намет (за наявності, якщо не маєте, зазначте в останньому питанні анкети волонтера), спальник та каремат
2. Обов’язково головний убір від сонця!
3. Закрите взуття
4. Крем захисний від засмаги
5. Засоби проти комарів та кліщів
6. Комплект теплого одягу бо іноді буває холодно
7. Тарілку, чашку, ложку
8. Ліхтарик – обов’язково
9. Рушник, засоби особистої гігієни, капці для душу
10. Лікарські засоби, які потрібні людині виходячи з її потреб
11. Змінний одяг для розкопок

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН