Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Депутати обласної ради обговорили вплив нового закону на зрошування

В умовах погіршення кліматичної ситуації в Україні та загрози посухи, є надзвичайно важливим прийняття Верховною Радою України законопроєкту №5202 «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», відповідно до якого саме створені організацій водокористувачів зможуть забезпечити використання, експлуатацію та технічне обслуговування об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем на належному рівні. А це, у свою чергу, дасть значний поштовх до розбудови зрошення в Україні.

Сьогодні, 15 червня, про особливості законопроєкту №5202 розповів один із його співавторів, голова «Асоціації об’єднання водокористувачів», депутат обласної ради Володимир Хвостов. Серед присутніх – голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, депутати обласної ради, аграрії Херсонщини.

Так, за його словами, саме прийняття цього закону допоможе реанімувати зрошення в Україні та на Херсонщині. Законопроєкт №5202 передбачає: збільшення площі землі, на якій застосовується гідротехнічна меліорація; підвищення ефективності сільського господарства; зменшення собівартості поливу земельних ділянок; мінімізацію ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону; зменшення витрат держави на адміністрування системи меліорації та недопущення деградації ґрунтів.

«Саме цей документ запустить в Україні механізм створення організацій водокористувачів, які почнуть чистити канали, залучати інвестиції в модернізацію цієї системи по країні. Адже відповідно до законопроєкту саме на баланс організацій водокористувачів буде передано меліоративну інфраструктуру», – відзначив Володимир Хвостов.

Більш того, пропонований законопроєкт створить умови для залучення інвестицій на утримання меліоративної інфраструктури, зокрема: через створення організацій водокористувачів (ОВК) для утримання та модернізації існуючих об’єктів меліоративної інфраструктури та через будівництво (створення) аграріями та їх об’єднаннями нових об’єктів меліоративних систем.

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко акцентував, що на тлі глобального потепління для отримання гарних врожаїв на Херсонщині необхідно ефективно і системно розвивати зрошення: максимально модернізувати старі та побудувати нові меліоративні системи, розвивати систему зрошення в територіальних громадах.

У той же час Олександр Самойленко висловив занепокоєння стосовно подальшої діяльності дрібних аграрії: «Чи не буде так, що права та діяльність аграріїв, які мають лише по декілька гектарів, будуть обмежуватися?».

Пояснення надав голова ФГ «Аделаїда», депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко: «Всі дрібні аграрії захищенні! І ніхто не має права відмовити їм у наданні поливної води, навіть якщо вони не є членами ОВК, але ведуть діяльність в її зоні. Кожен аграрій має право на отримання води по тих самих тарифах, як і всі, і в тій пропорції, в якій він має зрошувальні землі».

«Законопроєкт архіважливий, особливо для Херсонщини. Впевнений, що відповідне звернення депутати обласної ради підтримають на черговій сесії та посприяють у прийнятті законопроєкту № 5202 в стінах Верховної Ради», – зазначив очільник обласної ради.

Відзначимо, 18 червня у рамках проведення VІ сесії депутатам Херсонської обласної ради запропонують підтримати звернення до Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики та голів депутатських фракцій Верховної Ради України щодо підтримки законопроєкту №5202 «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

«Я прошу підтримки у всього депутатського корпусу!», – резюмував Володимир Хвостов.

Херсонська обласна рада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН