Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нові наукові відкриття зробили у Національному парку на Херсонщині

Минулого тижня під час дослідження рослинного покриву НПП «Кам’янська Січ» було встановлено рекорд для степових екосистем Степової зони України за чисельністю видів на одиницю площі та виявлено два нових для флори Парку види ковили.

З 24 травня по 2 червня в Херсонській області працювала Міжнародна експедиція Євразіатської міжнародної групи EDGG. Науковці 4 країн, які представляли 10 установ, вивчали пустельні та псамофітні степи Півдня України.

По закінченні експедиції частина вчених-біологів продовжила польові дослідження на території НПП «Кам’янська Січ».
Наразі тут триває закладання складного моніторингового майданчика міжнародного значення «Прихованого біорізноманіття» “Dark Diversity Plot”».

Майданчик включає дві постійні ділянки площею 2500 квадратних метрів та від 30 до 90 супутніх ділянок площею 100 квадратних метрів кожна. Це лише третя подібна ділянка в Україні. У ході закладання моніторингового майданчика були здійснені важливі відкриття.

«На одній з ділянок площею 100 квадратних метрів, яка була закладена в одному з відгалужень Кам’янської балки (називається балка Крутенька), було виявлено 95 видів вищих рослин, що, напевно, є рекордним показником чисельності видів на одиницю площі в Степовій зоні України. Для умов півдня степової зони це дуже багато. Тому ми дуже раді, що нам вдалось зафіксувати це на території Парку», – розповів науковий співробітник Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАНУ Денис Винокуров.

У ході закладання ділянки в іншій частині Кам’янської балки (неподалік урочища Круглик) було виявлено два нових для флори НПП та Херсонської області в цілому види рослин, що включені до Червоної книги України: ковилу вузьколисту (Stipa tirsa) та ковилу пірчасту (Stipa pennata). Ці види зазвичай зростають значно північніше, оскільки притаманні північним степовим екосистемам.

«Тим і унікальні степи на території НПП, що тут на такій невеличкій території на схилах різної крутизни та експозиції зібрані практично всі зональні варіанти степів України. Національний природний парк «Кам’янська Січ» розташовується в смузі справжніх степів, однак тут також представлені як угруповання пустельних приморських степів (їхня зона розташовується значно південніше НПП), так і угруповання лучних степів лісостепу», – сказав завідувач кафедри ботаніки, доктор біологічних наук, професор Іван Мойсієнко.

Роботи із закладання “Dark Diversity Plot” на «Кам’янській Січі» ще тривають. Вже закладені 23 з 30 ділянок розміром 100 квадратних метрів та 2 з 2 ділянок площею 2500 квадратних метрів.

Офіційний сайт

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН