Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Проспект Ушакова у Херсоні можуть перейменувати на проспект Джона Говарда

Херсонський історик, журналіст, краєзнавець і громадський діяч Дементій Білий запропонував перейменувати проспект Ушакова на проспект або вулицю Джона Говарда, пише Кavun.city. Розповідаємо про ініціативу та реакцію на неї херсонців.

Дементій Білий запропонував перейменувати одну з центральних вулиць Херсона на честь англійця, який здійснив великий внесок у розвиток міста.

«Чи не час відновити ще трохи історичної справедливості для нашого Херсона?
У наступному 2022 році 75 років, як сталіністи перейменували одну з центральних вулиць мого рідного міста Херсона. Раніше вулиця називалася Говардівською на честь трохи дивного і дивовижного англійця Джона Говарда.

Коли жив Джон Говард, іще не було такого поняття правозахисник. Тому його називали філантропом: людиною, яка любить людей. Джон Говард більшу частину свого життя боровся за реформування тюремного законодавства. Він хотів полегшити становище тюремних ув’язнених.

Доля закинула Говарда до Херсона наприкінці XVIII століття. Тут він вивчав становище місцевих ув’язнених, допомагав незаможним, заразився на важку хворобу, захворів і помер. Перед смертю попросив, щоб на його могилі спорудили сонячний годинник. «Щоб і після смерті бути корисним людям».

На Говардівській вулиці і до нині стоїть обеліск на честь Джона Говарда із сонячним годинником.

Після Фултонській промови Черчілля 1946 року відносини тоталітарної СРСР і Англії остаточно зіпсувалися — і комуністи перейменували вулицю Говарда на честь російського адмірала Ушакова, який воював і з турками, і з французами. А потім і знесли будинок Джона Говарда на Суворовській та його могилу.

Після 2014 року ім’я російського флотоводця Федора Ушакова стало абсолютно недоречним на карті нашого міста. А справи Джона Говарда — правозахисника, людини, яка вперше заговорила про те, що ув’язнені теж мають людську гідність, і намагався реалізувати тюремну реформу, завжди актуальні і значущі.

І я впевнений, що вистачить Херсону 75-річчя Ушакова. Час повернути місту важливе і символічне ім’я Говарда. Англійця, нашого союзника, правозахисника, який боровся за права людей і людську гідність.

Ім’я Ушакова — це сталінські штучки зі створення радянської російської імперії. Ім’я Говарда — це визнане ім’я філантропа, правозахисника, який пожертвував своїм життя заради херсонців».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Этот Дементий Белый, конечно же, не христианин, тем более не православный. Иначе у него бы язык не повернулся выступить с подобным предложением. Сколько же всплыло мелких людишек, которые сами из себя ничего никогда не представляли, похожих на мыльные пузыри, наполненные зловонным газом. Им и Пушкин – не Пушкин, и святой Федор Ушаков – не Ушаков, и все русское ему претит, а мило только аглицкое да иное забугорное. Либераст хренов, грантоед пожизненный.
    Лучше бы этот Белый добивался, чтобы памятник Говарду на центральной улице в порядок привели. Что-то раньше никогда не было слышно его голоса в поддержку памяти Говарда. А теперь этот втскочка решил попиариться, напомнить о себе? Был всегда сереньким маленьким скандалистиком с необоснованными амбициями.
    Пусть бы лучше этот Белый озаботился тем, что в Херсоне нет улицы имени Всеволода Федоровича Заботина.
    Зато им мило переименовать все улицы города в улицы “героини” Кати Гандзюк. Иваны, родства не помнящие

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН