Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині розглядають можливість будівництва газопроводу Генічеськ – Новоолексіївка – Асканія Нова

Про це йшлося на форумі «Південна стратегія розвитку».

На секції присвяченій інвестиційним енергетичним проєктам було розглянуто багато актуальних питань регіону, зокрема проблему утилізації непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин та шляхи її вирішення, перспективи використання альтернативних джерел енергії та можливості протидії екологічним небезпекам.

Заступник директора Департаменту розвитку територій облдержадміністрації Іван Чорний підкреслив: «Забруднення довкілля території районів, прилеглих до тимчасово окупованої АР Крим, пов’язано з виробничою діяльністю хімічного заводу «Кримський Титан». Ситуація ускладнюється відсутністю доступу українських екологічних служб на територію підприємства».

Саме тому з метою оперативного реагування на можливі повторні викиди титанового заводу існує необхідність у придбані трьох стаціонарних постів спостереження для розміщення в безпосередній близькості їх від заводу.

Крім того, тимчасова окупація Криму стала причиною газової кризи в Генічеському районі, адже з того часу Стрілкове газове родовище було відрізане від газотранспортної системи України.

Зупинка видобутку газу є неможливою. Через це під час неопалювального сезону його надлишки спалюються у повітря, а під час опалювального – у людей виникає його дефіцит. Реалізація проєкту ”Енергонезалежність Приазов’я” покликана вирішити цю проблему.

Проєкт має на меті забезпечити енергетичну незалежність області. Для цього передбачено декілька кроків. Перший — це будівництво газопроводу Генічеськ – Новоолексіївка – Асканія Нова із приєднанням до магістрального газопроводу ЄГТС України в районі Чаплинки. Кошторисна вартість робіт складає близько 651 млн. грн.

Також у планах – залучити до спільного розвідування та видобутку природного газу в Азовсько-Березанській нафтогазоносній області транснаціональні енергетичні компанії.

Ці заходи сприятимуть енергетичній безпеці Херсонщини і допоможуть створити умови для розвитку переробної промислової та туристичної галузі. Крім того, проєкт «Енергонезалежність Приазов’я» підвищить ефективність використання наявних природних ресурсів, якими багатий наш регіон.

Херсонська ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН