Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як на Херсонщині розвивають зелену енергетику

Наразі в Херсонській області діють 7 вітрових та 47 сонячних електростанцій. Про перспективи розвитку альтернативної енергетики на Херсонщині та ефективність її використання Українському радіо. Херсон розповів заступник директора департаменту розвитку територій ОДА Іван Чорний.

За його словами активним майданчиком для впровадження зеленої енергетики Херсонська область стала у 2010 році. А розпочиналося все з реалізації кількох проєктів сонячної та вітроенергетики.

“Херсонщина область має для цього великий потенціал. У нас узбережжя морів, де багато вітру. Досліджували, що через узбережжя саме Херсонщини проходять певні види вітрів і вони позитивно впливають на вітрову енергетику. Також ми на Півдні, а це багато сонця, а це відповідні умови для сонячних батарей. Окрім цього область має ще й геотермальний потенціал”, – розповів Іван Чорний.

Спорудження альтернативних електростанцій, вважає заступник директора департаменту розвитку територій, вигідне для місцевих громад. Приклади такої співпраці є на Херсонщині. Так у Присиваській територіальній громаді триває будівництво вітрової електростанції – найбільшої в Україні. На площі 68 гектарів планують встановити 64 вітряки, висотою 120 метрів з потужністю 250 МВт, загальна вартість проєкт 450 млн євро.

“Побудувати планують до кінця цього року. Вся станція знаходиться на узбережжя Сиваша. Практично всі землі не придатні для сільського господарства, більшу територію використовують для випасу тварин. На мою думку, на сьогодні це ефективне використання землі і збільшує надходження до нашої громади. І найголовніше – близько 200 осіб з нашої ТГ отримали робочі місця, працюють на будівництві станції, особливо це важливо зараз під час пандемії корона вірусу, коли у людей не було заробітку”, – розповів голова Приваської сільської ради Сергій Кліщевський.

Тому, за словами Івана Чорного, таку співпрацю підтримуватимуть і в інших громадах.

“По-перше – це проєкт бізнесовий, але при розміщенні об’єкту на територіях певної ОТГ, цьому об’єкту передається в оренду земельна ділянка згідно з договором на відповідну кількість років, то ось ця оренда залишається в місцевому бюджеті. По-друге – вже реалізовані такі об’єкти, вони реєструються в місці де встановлені, це була така наша вимога при зустрічі з інвесторами, це прописано в меморандумах Також сплачується податок на прибуток інвесторами і ПДВ, але це вже в державний бюджет”, – каже Іван Чорний.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН