Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські депутати ініціюють звернення до ВРУ щодо прийняття важливого для аграріїв закону

Досі в Україні існують суттєві проблеми з утилізацією незатребуваних пестицидів, що залишились з радянських часів. Більшість українців не вважає це проблемою, але насправді це не так. Пестициди, особливо прострочені, негативно впливають на ґрунт, воду, повітря, якість продукції, флору та фауну, порушують біологічну рівновагу в природному середовищі. Відповідно негативно впливають і на здоров’я людини.

На сьогодні на Херсонщині існує 5 локацій отрутохімікатів, найбільші з яких знаходяться у Генічеську, Каланчаку, Мирному та в районі роз’їзду «Срочний».
Заради покращення біологічної безпеки жителів області на минулій сесії Херсонської обласної ради було підтримано виділення 5 млн грн на утилізацію хімічних засобів захисту рослин. Сьогодні ж, 8 червня, на постійній комісії з питань сільського господарства, земельних відносин та екології профільним Департаментом ОДА піднято питання щодо додаткового виділення коштів у розмірі 2 млн 870 тис. грн.
«22 червня завершується тендер і ми розпочинаємо працювати з фірмою-переможцем по утилізації 60 тон пестицидів. Вартість 1 тони – 67 тис. грн, що дешевше, ніж було в минулих роках. Аналогічно плануємо провести і наступний етап. Тому просимо додаткове фінансування», – звернулася до членів комісії в.о. директора Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів ОДА Ольга Філіна.
Питання підтримано депутатами та рекомендовано до розгляду на засіданні комісії з питань бюджету та фінансів. Також «бюджетці» адресовано питання щодо можливості виділення коштів на будівництво об’єкта «Реконструкція ділянки зрошувальної мережі на площі 133,55 га в межах існуючої зрошувальної системи Інституту зрошуваного землеробства НААН України в Дніпровському районі м.Херсон».
Також комісія за ініціативи головуючого Володимира Хвостова має намір звернутися до очільника облради Олександра Самойленка та усього депутатського корпусу щодо прийняття спільного звернення до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова та голів депутатських фракцій стосовно підтримки законопроєкту «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».
«У першому голосуванні цьому законопроєкту не вистачило 5 голосів і він був повернутий в Комітет. 27 червня його знову виносять на голосування. Тому прошу депутатів облради від імені усіх аграріїв Херсонщини посприяти у прийнятті закону. Для нас він дуже важливий. Адже дозволить аграріям самостійно розпоряджатися нижньою точкою водовиділення, розробляти проєкти за «нормальною» вартістю, а не як зараз за 4 млн грн, утримувати всю інфраструктуру тощо», – зазначив Володимир Хвостов.
Загалом комісія розглянула близько 20 питань порядку денного, серед яких одноголосно підтримано зміни до рішення ІІ сесії облради VІІІ скликання від 22 грудня 2020 року №40 «Про обласний бюджет Херсонської області на 2021 рік» та до плану заходів з реалізації у 2021-2023 роках Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021-2027 років. Окрім цього, депутати заслухали звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2021 року та звіт про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2021 рік за підсумками січня-березня 2021 року.

Херсонська обласна рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН