Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Очільник Національного парку та Біосферного заповіднику на Херсонщині обмінялися досвідом

Про візит Віктора Гавриленка до Національного природного парку “Кам’янська Січ” розповів у соціальних мережах Ігор Йосипенко.

Херсонщина надзвичайно багатий край. Його природний потенціал створювався тисячоліттями.

Національний природний парк «Кам’янська Січ» відвідав Віктор Семенович Гавриленко, директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна Української академії аграрних наук. Ми розглядали можливості співпраці і взаємодії щодо розміщення на території Нацпарку аборигенних видів тварин, які колись жили в правобережних степах України, таких як: сайгак, муфлон, кулан, сіра українська худоба тощо… Звісно, спочатку треба дослідити певні ділянки парку, щоб присутність тварин не заважала основній, природоохоронній діяльності й не порушувала наукові норми – приблизно, дві особи на гектар, аби ми не втратили унікальну флору, що ще збереглась на цій території. Також віддаленість від населених пунктів, щоб не перешкоджати випасу домашньої худоби.

Віктор Гавриленко разом зі своїм заступником Віктором Шаповалом, мандруючи нашими балками, шоковані були різноманіттям унікальних, червонокнижних рослин, які є сьогодні окрасою парку і об`єктом досліджень науковців. Ми зобов`язані все це зберегти для наступних поколінь. А наша співпраця сприятиме цьому, я впевнений.

Не обійшлося і без екскурсії історико-культурною частиною парку до могили кошового отамана Костя Гордієнка та січчю. Гості були в захваті від відчуття величі та козацької вольниці, яке дарує ця місцевість.
На згадку про нашу зустріч та співпрацю між двома природоохоронними закладами Віктор Семенович подарував керівнику НПП Сергію Скорику збірку книжок – хронологію розвитку флори і фауни Біосферного заповідника. Я, в свою чергу,
отримав від нього чудову книгу про багате різноманіття рослинного та тваринного світу «Асканія-Нова» з автографом від людини, закоханої у свою справу – збереження природи.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН