Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська лікарка розповіла, як боротися з сезонними алергіями (відео)

Весна — це час цвітіння, яким насолоджуються люди. Але алергики почуваються цієї пори дещо інакше, адже для них весна — важкий та напружений період. На жаль, квіткові рослини, поля і ліси не викликають у них позитивні емоції, натомість — нежить, сльозотеча, чхання.

Головний експерт з питань алергології Департаменту здоров’я Херсонської облдержадміністрації Олеся Кужильна зазначає, що це пов’язано з пилком рослин, який дуже легко можна вдихнути: «Зараз майже закінчився сезон цвітіння весняних дерев — берези, вільхи, горіху. Але в повітрі ще зберігається пилок рослин родини оливкових, до яких належить форзиція, бузок, ясен. Це небезпечно для людей, які полюбляють вдихати аромат квітів». Наприклад, форзиція має дуже липкий пилок, його концентрація у повітрі не висока, але нюхати квітки треба обережно.

Олеся Кужильна також розповіла, що кульбабу нюхати не варто людям з алергією на амброзію, адже ці рослини належать до однієї родини Айстрових. В кінці травня розпочинається сезон цвітіння лугових і злакових трав. «До лугових диких трав належать грястиця, тимофіївка, м‘ятлик. Вони поширені на полях; до культурних злакових — ячмінь, овес, пшениця. Небезпечними також є газонні трави-родичі злакових — райграс. Ці трави поширені в парках, на зелених територіях та в приватному секторі», — прокоментувала пані Олеся. За результатами молекулярного тесту «ALEX» приблизно 45% людей з полінозом чутливі до злакових та лугових трав.

Цікаво, що фактором ризику для розвитку полінозу є саме генетичний аспект. Тобто, якщо хтось із ваших родичів має сезонну алергію, то, скоріш за все, ви також у зоні ризику. Якщо у людини вже є алергічне захворювання, наприклад атопічний дерматит або астма, то також можуть проявлятися симптоми полінозу. Підвищується ризик алергії і у випадку, коли в дитинстві діти зростали у надто чистих умовах і мало контактували з дитячими інфекціями. Також негативний вплив має тютюновий дим, особливо пасивне куріння в перший рік життя.

Олеся Кужильна підкреслила, що при полінозі варто дотримуватися дієти: «Пилок генерують рослини, тому її алергенні білки за структурою схожі з алергенами плодів цих рослин і родинних перехресних реакцій».

Варто також вказати на зв’язок коронавірусу та алергії. «В умовах пандемії COVID-19 люди носять маски, що є захистом для алергиків. Адже пилок рослин залишається на масці і в набагато меншій кількості потрапляє на слизову. Маску варто змінювати кожні дві години, незалежно від того, маєте ви алергію чи ні. Люди навіть помічають різницю між респіратором і звичайною одноразовою маскою. Респіратор все ж таки захищає краще. Люди з алергією більш схильні до впливу вірусів. Тому треба бути дуже уважним до свого здоров’я», — зазначила пані Олеся.

Аби не сплутати симптоми алергії, ГРВІ з COVID-19, потрібно дещо знати про відмінності у симптомах. Для коронавірусної інфекції характерні виражена слабкість, головний біль, лихоманка, сухий кашель, першіння в горлі. Все це не є симптомами алергії. Для полінозу більш характерні нежить, сльзотеча, свербіж. В умовах COVID-19 торкатися обличчя руками заборонено. «Дуже важко людям, які чхають, у яких течуть сльози, з нежитем та свербіжем не чіпати обличчя. Тому треба лікувати алергію», — повідомила експерт з питань алергології.

Основні протиалергічні засоби не мають впливу на імунітет. Назальні і інгаляційні кортикостероїди діють на слизову, тому майже не мають системного впливу. Пероральні глюкокортикостероїди у таблетках можуть знижувати резистентність організму, тому необхідно звернутися до лікаря і проконсультуватися про прийом цих препаратів, але самостійно припиняти їх вживання не можна ні в якому разі.

За новою реформою потрапити на прийом до пані Олесі дуже просто: у сімейного лікаря треба взяти електронне направлення і записатися за номером реєстратури обласної поліклініки. Всім чистого повітря!

Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН