Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві презентували план з цифрової трансформації області

18 травня в музейному комплексі «Старофлотські казарми» відбулася презентація заступника голови облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Романа Пашнєва.

Він зазначив, що край важливим є забезпечення громад Миколаївської області цифровізацією, а саме: призначання CDTO у великих містах, РДА, відповідальних за цифровізацію в 52 громадах, впровадження електронного документообігу, впровадження реєстру територіальних громад Державної міграційної служби.

“Перш ніж перейти безпосередньо до Миколаївської області, хочу представити цілі, які ставить Міністерство цифрової трансформації на центральному рівні. Перше — 100% адмінпослуг послуг будуть доступні громадянам онлайн до 2024 року. Друге — 95% населення, автошляхів і соціальних обʼєктів будуть покриті швидкісним інтернетом. Третє — 6 млн українців залучені до розвитку цифрових навичок. Четверте — доля ІТ у ВВП країни сягає 10%” — прокоментував Роман Пашнєв.

За його словами, Міністерство цифрової трансформації на центральному рівні веде шість головних напрямків:
– Портал сервісу державних послуг — портал Дія, мобільний додаток Дія;
– Дія.Бізнес — масштабний проєкт розвитку підприємництва, який представлений онлайн порталом Дія.Бізнес та офлайновими центрами;
– Дія.Цифрова освіта — напрямок розвитку цифрових навичок громадян;
– Центри надання адміністративних послуг — офлайнові сервісні центри державних послуг;
– Дія.Сіті — спеціальний правовий режим розвитку українських ІТ компаній;
– Напрямок розвитку широкосмугового інтернету.

“Для чого ми робимо цифрову трансформацію країни? Для того, щоб всі процеси в державі відбувалися без корупції, без черг, без бюрократії” — наголосив Роман Пашнєв.

Також він повідомив, що днями стартував Diia Summit 2.0, на якому були презентовані нові революційні послуги в мобільному застосунку і на порталі Дія — понад 10 нових електронних послуг.

Оновлення вже доступні на порталі та в застосунку. Серед них зміна місця реєстрації онлайн — потрібна лише ID-картка, 10-15 хвилин на заповнення заяви в Дії й онлайн-підтвердження власника житла.

Крім того, відтепер реєстрація ФОП була більш зручна. Спрощено й сплату податків та подання декларацій — все це тепер можна зробити в Дії.
“Дія.Підпис — електронний підпис у смартфоні. Підписуйте будь-які документи, отримуйте держпослуги просто з телефона вдома — безоплатно й у кілька кліків. E-петиції — можливість створювати, переглядати та підтримувати електронні петиції на порталі ВзаємоДія або в застосунку Дія. Це перший етап запровадження електронної демократії в Україні” — конкретизував заступник голови ОДА.

За його словами, напрямок розвитку ЦНАПів законодавчо передбачає, що до кінця 2021 року ЦНАПи мають бути створені при всіх громадах.
Щодо отримання інтернет-субвенцій, на попередньому етапі від Миколаївської області зареєструвалися 44 громади. Подали заяву на підключення 272 села із майже 800 соціальними закладами, а це дитячі садочки і школи, заклади культури та медицини тощо.

Це один з найкращих показників по Україні, краще відпрацювали лише ті області, де CDTO були призначені ще минулого року.

Отже, якщо фіналізувати все вищесказане, то планові показники з цифровізації за деякими з оговорених напрямків складаються з покриття до 2024 року 95% с.н.п. широкосмуговим інтернетом, розвитку сервісної мережі ЦНАПів, зменшення у 2 рази кількості інцидентів, завдяки створенню Ситуаційного центру та системи відеоспостереження, відеоаналітики.

Миколаївська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН