Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У музеї «Школи гуманітарної праці» зберігають унікальні історичні експонати (відео)

Експонати музею при Школі гуманітарної праці переносять нас у різні століття, створюючи місток з минулого у сьогодення. Музей було створено кілька років тому і ця ідея з’явилася не випадково.

Викладач історії та права Школи гуманітарної праці Ірина Волосевич в інтерв’ю «Українському півдню» розповіла: «Школа гуманітарної праці працює над тим, щоб зберегти минуле для майбутніх поколінь — все те, що дає нам наша країна, природа і пам’ять. Все починається саме з пам’яті».

Також вона розповіла про цікаву знахідку, яка і стала приводом для створення музею: «Коли почалося будівництво нового корпусу нашого навчального закладу, під час земельних робіт була знайдена каска, що належала австрійському солдату. Поруч із нею знаходилася пляшка з викарбуваною датою — 1939 рік. Наш директор Артем Кияновський вирішив зберегти ці речі. Так виникла ідея створення музею при школі».

Експонати музею постійно поповнюються. Про це дбає директор школи, аби зберегти цінні артефакти і пронести їх крізь століття.

Ірина Волосевич наголосила на науковому значенні збережених знахідок: «Все, що було знайдено вчителями, учнями та батьками, знаходиться в нашій школі. Це спонукає дітей долучитися до науково-пошукової роботи. Дослідницька компетентність сприяє тому, що діти, збираючи матеріал та описуючи його, створюють разом з вчителями роботи для Малої Академії наук. Це дослідження робить школярів на крок попереду серед інших учнів. Тому наша школа плідно працює над цим».

Програма музейної педагогіки функціонує в школі більше 10 років. Створення музею стало своєрідним продовженням вже напрацьованого раніше. Вчителі разом з учнями збирають та описують експонати, а на уроках музейної педагогіки детально вивчають та розглядають їх з різних боків. Фото, речі з побуту наших пращурів різних епох дають можливість доторкнутися до тих часів і навіть життя окремих родин.

Так, наприклад, в музеї зберігаються речі сім’ї Мілєєвих. Це годинники, медалі, фотографії. Усі відвідувачі музею знаходять для себе щось цікаве: фотоапарати, речі періоду Другої світової війни, речі, знайдені краєзнавцями на території Херсонської області, предмети побуту.

Чимало експонатів викликають неприховане здивування у школярів, наприклад, різноманітне шкільне приладдя.

Представлені у музеї і світлини різних часів. «Нещодавно Артем Олександрович приніс до музею фотографію нашого міського театру, зроблену півстоліття тому. Цікаво порівняти з його сьогоднішнім виглядом.

До речі, раніше були поширені фотографії-поштові картки. Їх охоче купували та надсилали рідним і друзям гості нашого міста. Таким чином фотографії нашого славного Херсона розповсюджувалися по країні та навіть за її межами». Проста ідея створення музею мотивувала школярів і вчителів на наукові дослідження. Все це допомагає відкрити для себе цікаві сторінки рідного краю та України.

Підготувала Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН