Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для ветеранів херсонські школярі зібрали кошти на благодійному концерті (відео)

До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Херсонському обласному академічному театрі ім. Миколи Куліша відбувся концерт-сюрприз, організований та підготовлений колективом Школи гуманітарної праці спільно з артистами театру. Кошти, отримані з заходу, йдуть на благодійні цілі: підтримку ветеранів війни — тих, хто пройшов фронтовими дорогами, був свідком тих неймовірних випробувань.

Директор школи Артем Кияновський зазначив: «Я дуже хочу, аби всі пам’ятали про те, що наші предки захищали країну. Не було б їх — не було б і нас. За планом Гітлера, на території України повинно було залишитися не більше 500 тис. жителів. Сьогодні ми живемо саме завдяки їм».
Друга світова війна — це подвиг народу, єднання і велич, що подарували сьогоднішньому поколінню мирне небо, яскраве сонце, можливість бути вільними. Тож сьогоднішні школярі охоче долучилися до участі у цьому заході, який об’єднав усіх.
Учениця Школи гуманітарної праці Анна поділилася враженнями від участі у концерті: «Це дуже хвилююче, навіть була деяка ейфорія під час виступу. Ми дійсно насолоджувалися колективною роботою».
На великій сцені поряд і відомі актори театру, і юнь школи.

Колектив Школи гуманітарної праці постійно опікується ветеранами війни, запрошуючи їх на зустрічі, приходячи в гості, підтримуючи їх у скрутну хвилину. Два дні концерту — це можливість для ветеранів поринути у спогади, поспілкуватися. Кошти, зібрані від благодійного концерту, підуть на підтримку семи ветеранів, які пройшли дорогами війни:

Миколі Олексійовичу Гарану 99 років. Він воював на Чорноморському флоті, удостоєний стипендії Президента України, нагороджений орденами Вітчизняної війни I ступеню «За мужність»;

Тамара Іванівна Ігнатенко — санінструктор у роки війни, воювала на Воронезькому, Тульському напрямках. Нагороджена медаллю «За бойові заслуги»;

Олександрі Марківні Шевченко 97 років. Вона — дівчина-підривник, зв’язна партизанка загону ім. Наумова в Житомирській області. Нагороджена орденом «За мужність»;

Анні Маркіянівні Ланцевій 100 років. Вона — лейтенант медичної служби. Воювала з 22 червня 1941 року до останнього дня війни на Південно-Українському та Північно-Західному фронтах. Перемогу зустріла в Німеччині. Нагороджена орденами «Червоної зірки», «Вітчизняної війни» І ступеня, «За мужність», «За бойові заслуги»;
Євгеній Ілліч Гінзбург у роки війни був учасником бойових дій. Санінструктор 295-ої Стрілкової дивізії. Нагороджений орденами «Вітчизняної війни», «За мужність», медаллю «За бойові заслуги»;
Гнат Степанович Нікітін — учасник бойових дій, нагороджений орденами «Червоної зірки», «Вітчизняної війни»;

Михайлу Харитоновичу Ярмашу в ці травневі дні виповнилось100 років. У роки війни — юний партизан загону ім. Соколовського, в складі об’єднання партизанів під командуванням А. Ф. Федорова, полковник, член Херсонської міської Ради ветеранів.

Школярі постійно спілкуються з ветеранами, збирають матеріали, ведуть пошукову роботу та створюють фільми, аби їх спогади перейшли в наступні покоління. Тому вони з великою відповідальністю поставилися до участі у цьому благодійному концерті «Юрприз».
Учениця Школи гуманітарної праці Фаїна зазначила:

«Для нас це велика відповідальність, адже цей концерт присвячений збору коштів для ветеранів. Виступати тут для нас велика честь. Наша допомога ветеранам може зіграти важливу роль у їхньому житті».
Концертна програма, створена на підтримку ветеранів, пройшла цікаво і захоплююче. Херсонка Наталя поділилися прокоментувала: «Я часто відвідую театр разом з друзями. Але сьогоднішній концерт — дійсно сюрприз, тому що моя донька виступає тут. День Перемоги для нас пронизаний пам’яттю і трагізмом. Хочу, щоб українці не забували, що 9 травня — День Перемоги для усього світу».
Зі сцени звучали улюблені пісні городян у виконанні артистів театру та директора Школи гуманітарної праці.

У багатьох херсонських родинах в ці дні згадують тих, хто виборов перемогу, адже у кожній з них хтось був на фронті, партизанив, допомагав в тилу.

Артем Кияновський наголосив:
«Найголовніше — розповісти своїм дітям про великий подвиг наших предків, адже у нас немає такої родини, в якій би хтось не загинув чи не постраждав у ході війни. Поки ми пам’ятаємо про це, доти ми живі».

Концерт проходив два дні поспіль, зважаючи на карантинні вимоги і збираючи шанувальників творчості колективу Школи гуманітарної праці, яка постійно влаштовує творчі сюрпризи городянам.
Підготувала Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН