Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кого обрали депутатами Голопристанської громади і чому села залишилися без депутатів?

Голопристанську ОГТ було створено 24 липня 2019 року, після двох років боротьби громад за це право. На той час до складу ОТГ увійшли місто обласного значення Гола Пристань та село Стара Збур’ївка. Законодавець у 2018 році дозволив приєднувати громади до міст обласного значення без нових виборів.

У 2020 році Кабмін згідно з перспективним планом утворив Голопристанську громаду, доєднавши сусідні Новозбур’ївську, Великокардашинську, Малокопанівську, Таврійську сільради та створену раніше Гладківську ОТГ. Загальна кількість населення після об’єднання склала 39 504 особи. Після виборів на території міської громади було створено п’ять старостинських округів.

Слід відмітити, що Гола Пристань в ході адмінреформи втратила статус обласного центру та міста обласного значення, але територіально це більша частина колишнього Голопристанського району. До адмінреформи це був один із найбільших за площею район України.

Кого обрали голяни?

Вибори 2020 року стали тріумфом діючого міського голови Олександра Бабича, якого висунула партія “Батьківщина”. 

Під час виборів йому протистояв колишній мер Голої Пристані (у 1998–2015 роках) Анатолій Негра. Цього політика на виборах підтримав місцевий нардеп Олексій Ковальов і висунула партія “Слуга народу”. Незважаючи на серйозний бюджет та технології з двійниками, Олександр Бабич виграв вибори, набравши майже 54% голосів.

Партія мера “Батьківщина” теж святкувала перемогу, взявши десять мандатів.

“Слуга народу” та ОПЗЖ завели до ради по п’ять депутатів, а “Наш край” та “Європейська солідарність” — по три. У порівнянні з минулим скликанням мерська партія завела на два депутати більше, а “Наш край” та ЄС, навпаки, втратили по два депутати. 

Склад депутатів ради після виборів 2020 року оновився на 70%. Найбільше переобраних депутатів у фракції “Нашого краю” — двоє з трьох були і у минулому скликанні. На 100% нові обличчя у фракції “Слуги народу”.

Відразу після обрання мандат склав лідер списку цієї партії Анатолій Негра, і тепер фракція повністю складається з депутатів, що обрані вперше.

Навіть промерська “Батьківщина” оновилася на 60%. 

Причому змінив партійну приналежність лише один із переобраних депутатів — директор  КП “Міськтеплокомуненерго” Сергій Фісай. У 2015 році він обирався від “Опозиційного блоку”, а у 2020 році — від ідейно близької ОПЗЖ.

Має депутатський досвід і лідер фракції “Європейської солідарності” Дмитро Коломієць, щоправда, у минулому скликанні він був депутатом вже не існуючої Голопристанської районної ради. 

Окрім значного оновлення, за результатами місцевих виборів більша частина старостинських округів залишилися без свого представника у міській раді. 

Тільки три депутати представляють сільські старостинські округи. Сергій Кириченко з “Батьківщини” проживає у Великій Кардашинці, Євген Шацило з “Нашого краю” — у Чулаківці, а Наталя Пашкевич зі “Слуги народу” — у Кардашинці. Ще один депутат мешкає у Херсоні, решта — у Голій Пристані.

Таке недопредставництво сільських громад у раді Олександр Бабич пояснює недосконалістю законодавства.

“Сьогодні для людей із сільської місцевості абсолютно нова є ідея голосувати за партію. Вони завжди голосували за людину, за мажоритарника. Тому сьогодні вони абсолютно пасивні в цьому плані. Партія їх відштовхувала, розумієте? В нас сьогодні суспільство настільки заполітизоване, особливо в селах, люди важко там живуть”, — пояснив голова громади. 

Але виборці громади все ж таки менше голосували за кандидатів, а більше за партії. Всього 10 депутатів із 26 обиралися в округах. Всі інші пройшли за партійними списками. Жодного депутата, що набрав би квоту в окрузі, не було у партій “Європейська солідарність” та “Наш край”. 

Подолали 25% від ціни мандату (вона у цій громаді становила 308 голосів) лише один депутат від ОПЗЖ, два від “Слуги народу” та сім від “Батьківщини”. Лише один депутат, Юрій Зеленін від “Батьківщини”, одноосібно набрав голосів більше за виборчу квоту. В окрузі за нього віддали голоси 358 виборців, що склало 116,23% ціни мандату. 

Найменше голосів набрала депутатка від “Слуги народу” Катерина Луцюк (після виборів змінила прізвище на Бобровник). За неї віддали свої голоси 11 виборців. 

Жіноче представництво у раді у порівнянні з минулим скликанням зменшилося на 7,5%. У минулому скликанні було десять депутаток, а зараз вісім. Жодної жінки немає у складі фракції “Нашого краю”, де всі три депутати обрані за партійним списком, у якому жінки мали четверте і п’яте місця. 

Такий депутатський корпус дозволив міському голові легко сформувати більшість, віддавши посаду секретаря міської ради “Європейській солідарності”. З результатів голосування знакової сесії від 23 грудня 2020 року, на якій приймалися кадрові рішення та бюджет громади, видно, що міський голова має підтримку більшості депутатів. Під час знакового голосування за бюджет проти були тільки шестеро депутатів — четверо від “Слуги народу” та двоє від ОПЗЖ. 

Конфлікт із Олексієм Ковальовим

Такий склад опозиції пояснюється легко — обидві фракції контролює народний депутат України Олексій Ковальов, у якого із голопристанським міським головою Олександром Бабичем тривалий конфлікт.

У фракції “Слуги народу” є декілька маловідомих людей, яких важко пов’язати з Олексієм Ковальовим, але один депутат, Володимир Трухан, очолює кілька компаній, пов’язаних із нардепом. Це, зокрема, ТОВ «ЛК-АГРО», засновницею якої є мати нардепа Наталя Ковальова. Раніше Трухан був директором ТОВ «НВП ОРГАНІК СІСТЕМ», яку ще минулого року голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв звільнив від оподаткування

А фракцію ОПЗЖ очолює Олег Кулініч, що працює організатором постачання у ДП “Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб”. Директором цього підприємства є рідний брат нардепа, депутат облради Юрій Ковальов

У грудні 2020 року в інтерв’ю Руху ЧЕСНО Бабич уник відповіді на питання про конфлікт із Ковальовим, але цей конфлікт видно неозброєним оком. Сайт “Мій Херсон”, контроль над яким приписують Ковальову, присвятив Бабичу чимало критичних матеріалів. Останній у боргу не залишався і публічно повчав нардепа, пояснюючи, що таке місцеве самоврядування та бюджетний процес.

Цей конфлікт із народним депутатом призвів до того, що Голопристанська ОТГ не отримала у 2020 році жодної копійки із грошей, які передбачалися на соціально-економічний розвиток.

“У нас ще була відповідь на лист до нашого народного депутата, де той написав, що вважає, що гроші з державного бюджету місту Гола Пристань не потрібні”, — розповів міський голова Олександр Бабич.

В результаті в окрузі № 186, який на той час складався із чотирьох районів, кошти у розмірі понад 3 млн гривень отримав лише один населений пункт — курортне селище Лазурне, з головою громади якого у Олексія Ковальова дружні стосунки.

Цікаво, що обидва політики заперечують наявність конфлікту, пояснюючи ситуацію “неспівпадінням політичних поглядів”.

“Особистого конфлікту в нас немає. Я вважаю, що міський голова не все робить правильно. Тому я інколи і виступаю проти його політики. А так я виступаю за розвиток всього свого округу (186-й округ) і роблю все для розвитку всіх громад”, — розповів Руху ЧЕСНО Олексій Ковальов.

Приблизно так само пояснює ситуацію Олександр Бабич.

“Це не особиста неприязнь чи несприйняття. Це дивна ситуація, яка мені, людині, яку обрала більшість виборців громади, незрозуміла. У нас була доволі брудна виборча кампанія, де на мене була спрямована ціла чорна піар-кампанія, натомість я жодного разу не дозволив собі щось неетичне. Так що це я маю ображатися на нього, а не він на мене”, — підсумовує Бабич.

Щодо опозиційності фракцій “Слуги народу” та ОПЗЖ, голова громади за результатами роботи протягом майже шести місяців каже, що все змінюється, і зараз рішення у раді приймаються майже одноголосно. Це він пояснює тим, що молоді та недосвідчені депутати поступово вчаться — і, розуміючи, як працює місцеве самоврядування, втрачають опозиційність.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН