Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Каховська ГЕС працює в базисному режимі

Щороку навесні у мешканців прибережних районів виникає питання: чи не буде підтоплення, як підготувалась до повені і в якому режимі працює Каховська ГЕС зараз? Відповіді на ці та інші питання ми отримали від керівництва Каховської ГЕС.

Запаси води, що наповнюють Дніпровський каскад, здебільшого формуються у сніговому покрові верхнього Дніпра до міста Київ. За прогнозом Укргідрометцентру водність Дніпра, біля Києва очікується на рівні 18-20 км³, при нормі 25,4 км³, а максимальні витрати води ріки Дніпро біля Києва очікуються у третій декаді квітня – 2 480–2 840 м³/с, а витрати через Каховський гідровузол очікуються на рівні 1500-1800 м³/с. Саме в цей період відбувається накопичення запасів води у водосховищах Дніпровського каскаду, для забезпечення водою населення, аграріїв, судноплавства та інших потреб впродовж літа та восени, коли наповнення водосховищ майже не відбувається. 

«Можна з впевненістю сказати, що цієї весни, зважаючи на прогнози метеорологів, мешканцям прибережних районів Дніпра не варто хвилюватися щодо підтоплень, адже цьогоріч показники водопілля будуть нижчими за середньобагаторічні. Але вони будуть вищими ніж минулого року» повідомив директор Каховської ГЕС Олег Пащенко.

   Як відомо, робота дніпровських та Дністровського водосховищ регулюється Міжвідомчою комісією при Державному водному агентстві  України і враховує потреби всіх водокористувачів, насамперед це забезпечення питною водою населення і підтримання екологічно-безпечного стану водойм. 

Згідно рішення Міжвідомчої комісії на квітень 2021 року встановлено оптимальні режими роботи водосховищ. Для Каховського водосховища встановлено, що Каховська ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 травня рівень води у Каховському водосховищі  має бути в межах 15,65-15,75 м. 

Також встановлено, що у період нересту, з 10 квітня по 18 червня, добове регулювання потужності  ГЕС обмежується середньодобовим коливанням piвнів води у нижньому б’єфi не більш ніж 0,4 метра, без урахування згінно-нагінних явищ.

«З 10 квітня станція працює в базисному режимі з навантаженням 210 мВт, для підтримання встановлених показників. Ми постійно дотримуємось встановлених комісією режимів роботи і розуміємо, як це важливо для водно-екологічного балансу в нижній частині Дніпра» додав Олег Пащенко.

Підготовка до весняного водопілля відбувається щороку, незалежно від прогнозів метеорологів і передбачає перевірку надійності гідромеханічного обладнання, затворів, кранів, зв’язку, транспорту та наявності аварійного запасу матеріалів. Згідно з висновками комісій з перевірки готовності до пропуску льодоходу, повені та паводків, в яких брали участь представники Держенергонагляду України – Каховська ГЕС отримала Акт готовності до проходження повені.

Велику увагу на Каховській ГЕС приділяють контролю за станом і надійністю гідротехнічних споруд, що забезпечуються як персоналом станції так і  сучасною автоматичною системою контролю (АСК ГТС), яка цілодобово веде моніторинг основних показників  гідроспоруд. Також у 2018 році на станціі введена в експлуатацію Система раннього виявлення надзвичайних ситуацій, яка дозволяє контролювати параметри роботи обладнання, рівні верхнього та нижнього б’єфу та у разі загрози виникнення надзвичайної ситуації автоматично сповіщає оперативний та керівний персонал станції, а також  передає повідомлення в Департамент цивільного захисту та оборонної роботи Херсонської ОДА.

«При нинішніх та прогнозованих гідрологічних умовах гідротехнічні споруди Каховської ГЕС здатні забезпечити надійну та безаварійну роботу» – запевнив головний інженер Каховської ГЕС Станіслав Макаров.

 

Довідка:

Розташована на Дніпрі Каховська ГЕС започаткувала каскад Дніпровських ГЕС – вона будувалась другою після Дніпровської гідроелектростанції і є його останньою (нижньою) сходинкою.

Спорудження Каховського гідровузла підняло рівень води в р. Дніпро до 16 метрів і створило Каховське водосховище – одне з шести великих водосховищ у каскаді на річці Дніпро.

В своїй роботі Каховська ГЕС забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України і навігацію від Херсона до Запоріжжя.

На Каховській ГЕС встановлено шість гідроагрегатів. Потужність станції становить 334,8 МВт. За 65 років експлуатації на Каховській ГЕС вироблено 87,8 млрд кВт⋅год   електроенергії.

Починаючи з 1996 року, компанія успішно реалізує Проєкт реабілітації гідроелектростанцій. За цей час на Каховській ГЕС вже реконструйовано  всі шість гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання, впроваджені сучасні  системи управління, моніторингу та контролю. Також на станції замінені на нові всі основні та аварійно-ремонті затвори водозливної греблі, 9 аварійно-ремонтних затвори щитової стінки, сміттезатримуючі решітки на всіх гідроагрегатах, ремонтні затвори відсмоктувальних труб нижнього б’єфу.

Роботи з реконструкції тривають і зараз. Днями розпочались будівельно-монтажні роботи по заміні двох силових трансформаторів (Т1, Т2), потужністю 70 МВА, які відпрацювали 65 років.

Станція працює стабільно і відповідально виконує свої функції та призначення.

 

Пресслужба Каховської ГЕС

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН