Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні можуть значно зменшити розмір лікарняних

Працівникам, за яких сплачують податки, пропонують урізати лікарняні виплати, прив’язавши їх до стажу

Чиновники Міністерства соціальної політики розробили законопроєкт, який може призвести до того, що значно буде зменшено розмір лікарняних. Повну виплату зможуть отримувати лише ті, хто має не менше як 20 років страхового стажу. Окрім того, роботодавців хочуть зобов’язати оплачувати перші 10 днів хвороби, а видавати кошти під жорстким контролем. Лікарів, які незаконно оформлять лікарняні, пропонують штрафувати, а гроші, які виплатять за цим документом, віддавати з власної кишені.

Які зміни пропонують
Зараз в Україні перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець, а кожен наступний – Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної зарплати. За новими правилами, Мінсоцполітики пропонує перші 10 днів оплачувати роботодавцю. Фактично це призведе до того, що за рахунок соціального страхування будуть оплачувати тільки тривалі захворювання, пояснюють чиновники міністерства.

Мінсоцполітики пропонує роботодавцям самим виплачувати лікарняні своїм працівникам за перші 10 днів хвороби

– Який роботодавець буде тримати працівника, який 10 днів хворітиме за його рахунок. Збільшення до 10 днів дуже суперечливе, я б цього не підтримував. Це означає, що лікарняний будуть оплачуватися лише в тому разі, якщо людина хворіє тривалий час. А просте ГРВІ оплачуватиме роботодавець, – пояснює юристка Юлія Фуштей.

Пропонують зменшити і розмір лікарняних виплат. Їх жорстко прив’яжуть до стажу:

50% середньої заробітної плати – якщо є до 5 років стажу (зараз до 3 років); – 60% середньої заробітної плати – від 5 до 10 років (зараз від 3 до5 років);
70% середньої заробітної плати – від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років);
80% середньої заробітної плати – від 15 до 20 років;
100% середньої заробітної плати – від 20 років (зараз від 8 років).

Наприклад, зараз, маючи 8 років стажу і з «білу зарплату» 8 тис. грн, на лікарняному можна отримувати повну зарплату. А за новими правилами – лікарняний нараховуватимуть із зарплати 5,6 тис. грн (70% від 8 тисяч).

Таке нововведення вже не підтримали профспілки. Як розповів заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, у багатьох країнах брак коштів для соціального страхування компенсують з бюджету, а українцям пропонують, навпаки, скоротити розмір виплат.

– Така градація дуже дискусійна. Говорити, що 100% платити будуть при стажові від 20 років, це дуже дискусійно, – каже О. Шубін.

Економіст Іван Хомич нагадує, що розмір лікарняних не знижували навіть у період одного з найскладніших періодів в історії України – 2014-2015 роки.

– Була катастрофічна ситуація, війна, тоді пішли процеси з девальвацією, втратили 20% економіки, але вирішили це питання і не допустили значних затримок з оплатою лікарняних листів, – каже експерт.

Соцстрах повністю підпорядкувати державі
Фонд соціального страхування керується трьома сторонами: державою, профспілками і роботодавцями. Кожен має свого члена правління. У новому законопроєкті Мінсоцполітики пропонує підпорядкувати Фонд повністю державі, а правління зробити дорадчим органом. Вони зможуть рекомендувати, але ухвалювати рішення не будуть. Таке нововведення, зрозуміло, не підтримують профспілки, які втратять реальний вплив на Фонд.

– Зараз це захищений ресурс, якщо ці кошти перейдуть у бюджетні, може бути ситуація, коли, наприклад, немає коштів, значить, упродовж всього року будуть виплачувати мінімальні лікарняні. Це крок до державної системи. Ми ризикуємо втратити ті здобутки, які вже маємо. Наприклад, універсальні лікарняні, – вважає І. Хомич.

А ось думки експертів про те, чи варто змінювати систему управління, розійшлися. Одні впевнені, що це створить корупційні ризики. Інші вважають, що це дозволить створити ефективнішу систему управління. Як приклад, наводять Пенсійний фонд, який працює без участі роботодавців і профспілок.

– У Німеччині схожа система, але там є традиції, є культура, у нас всю відповідальність покладено на державу, а керують три сторони. Через це структура дуже неефективна. Перехід на відповідальність держави – це правильне рішення. Треба наводити лад, – каже юрист Олег Тимофій.

Фонду соціального страхування зараз не вистачає приблизно 2 млрд. грн. Через збільшення кількості хворих і скорочення надходжень внаслідок коронавірусу ситуація значно погіршилася. Наприклад, у лютому в Україні виписали лікарняних на 1,27 млрд, а за той самий період торік – на 0,9 млрд. гривень.

– Ситуація, яка сьогодні склалася з Фондом соцстраху, – криза внаслідок коронавірусної хвороби, запровадження обмежень, які впливають на бізнес, особливо малий та середній. Збільшується видаткова частина (на виплату лікарняних, допомогу з тимчасової непрацездатності). З іншого боку, зменшується сплата ЄСВ. Аналогічна кризова ситуація у Фонді з безробіття. Побільшало безробітних, люди не їдуть за кордон, ростуть виплати з безробіття, – пояснює І. Хомич.

Законопроєкт Мінсоцполітики повинен дозволити скоротити фінансове навантаження на Фонд і допомогти подолати кризову ситуацію. Крім описаних нововведень, також у відомстві пропонують посилити і контроль – перевіряти лікарняні й штрафувати тих лікарів, які виписали фальшиві довідки. А такі в Україні можна купити просто в інтернеті.

Чи підтримають депутати ідею міністерства, покаже час. Однак уже зрозуміло, що без бюджетних дотацій або зміни чинної системи, виплата за лікарняними може опинитися під загрозою.

Районка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН