Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині пройшли тренінги для представників однієї з найбільших громад області

Чулаківська громада – нині одна із найбільших територіально громад області. Непроста специфіка полягає насамперед у низькій щільності населення. Поселення, здебільшого невеликі за кількістю мешканців, розкидані на великих відстанях, відтак комплексно планувати розвиток громади тут не так просто. Передусім, що стосується покращення надання послуг населенню в сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, транспортного сполучення через відсутність доріг.

Про особливості територіальної громади та вирішення ключових її проблем йшлося під час виїзної консультації, проведеної в Чулаківці регіональними консультантами Асоціації міст України в Херсонській області. Команда консультантів конструктивно розподілила інтерактивний діалог з фахівцями виконавчого апарату сільської ради, аби ефективно охопити кожну ділянку – від фінансового, організаційного аспектів, планування економічного розвитку до налагодження комунікацій як у громаді, так і пошуку джерел та засобів комунікації зовнішньої для її промоції. Аби напрацювання, які здобула територіальна громада та її досвід роботи в новому статусі, стали рекламою для потенційних інвесторів, грантових проєктів. Тож говорили про розбудову громади та розв’язання невідкладних питань, зокрема фінансово-економічного характеру. Нагадаємо, що Чулаківська ОТГ – одна з перших ластівок децентралізації на теренах колишнього Голопристанського району. Через зволікання сусідів, котрі не бажали розглядати об’єднання як перспективу свого розвитку, тоді створити ОТГ в рамках етапу добровільного об’єднання вирішили Чулаківська та Рибальченська сільські ради. Перешкодою для них як сусідів, що межували, не стала навіть відсутність доріг між їх населеними пунктами. За час наданих нових можливостей для розвитку зроблено дійсно багато – як у адмінцентрі, так і в старостаті. Але після місцевих виборів у відповідності до Перспективного плану формування територій громад області до ОТГ, яка вже відбулася як повноцінна спроможна об’єднана громада, приєдналися і давні опоненти, які так до цього й не досягли згоди щодо спільного життя однією громадою. Тепер у Чулаківську громаду входять ще й Садівська, Олександрівська та Геройська сільські ради. А разом з ними – й почасти колосальні проблеми та неузгодженості та дефіцит фінансових ресурсів на латання невідкладних дірок, на що свого часу виділялася пристойна за обсягами інфраструктурна субвенція від держави. На жаль, не скрізь готувалися до перспектив об’єднання й організаційно та процедурно. Відтак сьогодні доводиться з коліс узгоджувати та відновлювати технічну документацію та з’ясовувати права власності на комунальне майно, ревізувати земельні відносини, працювати з платниками податків, аби легалізувати та повернути борги, котрі накопичувалися роками. Про це та про поточну роботу і методи співпраці з старостатами розповів новообраний сільський голова Олександр Мусієнко. Він поділився бачення перспектив налагодження такого співробітництва, взаємодії з депутатським корпусом, місцевим бізнесом.

Зі слів сільського голови, нині триває завершення процедур ліквідації сільських рад, котрі увійшли до громади, створено службу в справах дітей як юридичну особу, розпочато перегляд на основі аналізу договорів оренди, укладених багато років тому. Чимало земель сільгосппризначення знаходиться в достроковій оренді, і договірні умови не переглядалися десятками років, підтверджують у сільраді. Громада не повинна втрачати доходи, відтак кожна їх стаття має глибоко аналізуватися, переконані в Чулаківці.

Перехідний період, пов’язаний з прийняттям до себе нових громад, дався непросто й зовні. Передусім у вибудовуванні ділових відносин з енергопостачальними компаніями, пов’язаних з правонаступництвом місцевих рад. Неготовність до передавання комунального майна, відсутність актуальної документації на права власності ускладнило цей процес та затягнуло його в часі. Інвентаризація комунального майна нерідко виявляла його фізичну відсутність або невідновну руйнацію, – як будівель, так і техніки, сумнівні схеми взаємовідносин з кадрами та контролю за їх роботою тощо.

Серед обговорених питань – орендні відносини в сфері землекористування, адже основними наповнювачами місцевого бюджету є аграрії. Чимало запитань у зв’язку з цим виникло в плані оформлення до виконання договорів оренди земель сільськогосподарського призначення. Тож регіональні консультанти АМУ надали відповідні рекомендації щодо вибудовування взаємин з орендарями, формування ставок оренди та їх затвердження. Говорили й про особливості виконання договорів оренди комунального майна, нерухомості, удосконалення цих відносин. Регіональний консультант АМУ з юридичних питань Віталія Оніщенко надала рекомендації, як зробити інвентаризацію договорів та правильно внести до них зміни з метою приведення їх у відповідність до змін у діючому законодавстві.

Окремо йшлося про додаткові джерела нарощування місцевого бюджету, про важливість налагодження ділового партнерства з органами Державної податкової служби, аби своєчасно отримувати оновлену інформацію щодо платників податків та акумулювати зусилля на нарощування доходів місцевого бюджету, проводити своєчасну роботу з боржниками, легалізацію бізнесу та трудових відносин тощо. На цьому зупинилася й регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька.

Обговорили й аспекти розпорядження ресурсами зрошуваних систем відповіли на всі поставлені запитання та пообіцяли й надалі всебічну методичну підтримку громади в її розбудові. Виконавчий директор РВ АМУ

Лариса Оленковська

порекомендувала звернути увагу на перспективи розвитку туристичної сфери громади, адже для цього є всі передумови. У одну громаду влилися населені пункти, розташовані в мальовничому пониззі Дніпра, Дніпро-Бузькому лимані. Вони мають історично багату спадщину різних епох. А отже тут просто гріх не взятися за розвиток туристичних маршрутів, розвиток зеленого туризму з сільськими його садибами. Залишається тільки оцінити надбання, зважити можливості, стратегічно спланувати та запозичити для цього кращий досвід, на який багаті громади Херсонщини. Звісно, в нагоді стане й залучення грантової підтримки.

Нагадаємо, що регіональні консультанти #АМУ постійно проводять активну роз’яснювальну роботу під час виїзних та онлайн-консультацій, практикумів, дають фахові рекомендації керівникам та представникам апаратів громад Херсонщини. Аби учасники отримували максимум відповідей на запитання, котрі їх цікавлять.

Зустріч організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (#ПУЛЬС) та проведено із дотриманням відповідних карантинних вимог.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН