Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковий винахід херсонських вчених претендує на державну премію (відео)

Херсон знову на передовій наукових досліджень, створюючи одяг – який рятує життя.

Новітні технології впроваджують науковці Херсонського національного технічного університету в сучасній сертифікованій лабораторії “Текстиль”.

Лабораторія була створена у середині 80 років, засновником якої свого часу став Георгій Савіч Сарібєков. Нині його справу продовжує донька Юлія разом з колективом однодумців.

Два роки тому лабораторія оновилась, тут мало що нагадує про минулі роки, а розробки херсонських науковців на рівні світових і мають практичне застосування. Представлена робота є підсумком багаторічної спільної діяльності творчого колективу вчених і виробників Херсонського національного технічного університету, Київського національного університету технологій та дизайну, Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного і ТОВ «РА.ДА».

Розроблено та впроваджено у виробництво технології підготовки текстильної сировини, формування структури тканин, надання текстильним матеріалам зносостійких, вогнезахисних та антибактеріальних властивостей, вибору, випробувань та конструювання одягу і виробів спеціального та військового призначення, які впроваджено у сучасне захисне і бойове екіпірування бійців спецпідрозділів силових структур і військовослужбовців Збройних Сил України.

Нині науковці свою роботу презентують на державну премію, так щоденна їх праця привноситиме сучасні і приємні зміни в життя людей, і тих, хто захищає рідну країну, можуть застосовуватись і у побуті, наприклад у виробництві штор з вогнезахисними властивостями, а також і спецодязі. Водночас нові властивості повинні поєднуватись з комфортністю, екологічністю, безпечністю тканини.

“У лабораторії успішно займаються своїми дослідженнями ті, хто присвятив своє життя науці, – розповідає журналістам “Українського півдня” Юлія Сарібєкова, доктор технічних наук, професор, головний науковий співробітник науково-дослідного сектору ХНТУ.

Про унікальні наукові розробки херсонських вчених дивіться у відео телестудії.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН