Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херсоні відкрилася виставка німецьких художників

У рамках проєкту «Мистецтво на зламі тисячоліть» в облдержадміністрації відкрилася виставка німецьких художників, присвячена 80-річчю депортації німецького народу з України.


Виставка  про трагічні  події у житті майже 100 тисяч людей  стала можливою завдяки унікальному 15-річному проєкту «Зустріч поколінь». Як розповіла ідейний натхненник і керівник проєкту, Президент Асоціації німців України Ангеліна Шардт, за цей час вдалося зібрати біля 400 фоторобіт. Пані Ангеліна Шардт розповіла про ідею та головну мету проєкту:
«Сьогодні справді знаковий день для етнічних німців, адже цим проєктом ми відкриваємо цикл заходів, присвячених 80-річчю депортації німецького народу. Сподіваюсь, що ця виставка стане ще одним кроком до розвитку ще більш толерантних відносин».

За роки реалізації проєкту виставки картин німецьких художників України були з успіхом проведені в Миколаєві, Херсоні, Одесі, Запоріжжі, Донецьку, Харкові, Києві, Мукачевому, Друськинінкає (Литва), Берліні (Посольство України в ФРН) та ін.

Як розповіла директор Херсонського міського центру німецької культури Лариса Дворнікова, важливість виставки неоціненна, адже ми не маємо права забувати ті страшні події:

«У 1941 році розпочала діяти сталінська репресивна машина за етнічною ознакою щодо німців, які проживали в Україні. До Казахстану та Новосибірська в концтабори та трудові табори депортували майже 100 тисяч німців. Саме цю історію відображено у творах мистецтва на виставці», – зауважила Лариса Дворнікова.

Долучився до відкриття виставки очільник області Сергій Козир, який подякував  організаторам експозиції за чергову можливість ознайомитись з тими сторінками історії, про які важливо пам’ятати.

«Херсонщина – багатонаціональний регіон. На території області проживає  понад 100 національностей. Україна впевнено йде в Європу, тож саме толерантність, повага до культури та національних традицій кожного народу – мають стати ключовими. Схиляю голови перед депортованими і  загиблими» –  зазначив Сергій Козир.

На відкриття виставки зібралися і ті, кого торкнулися ті страшні сторінки історії. Фріді Романець було півтора роки коли її разом батьками, братиком та сестрою було депортовано до Сибіру. Не зважаючи на те, що була зовсім маленькою, все пам’ятає, адже багато розповідей чула від мами.  Тож, жінка подякувала організаторам виставки та всім присутнім за пам’ять про ті події.

До сучасної експозиції увійшли роботи Гаррі Вільгельмовича Руффа, Галини Невінчаної, Тетяни Юшко (м. Євпаторія), Петра Алексєєва (м. Хмельницький), а також інших художників. 

Пресслужба

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН