Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині планують розробити механізми пільгового кредитування здобувачів освіти

Про це йшлося на Раді ректорів Херсонщини, повідомляє ректор ХДУ Олександр Співаковський:

– Взяв участь у засіданні Ради ректорів Херсонської області. Це завжди цікаве та приємне спілкування у колі професійних та освічених людей. А ще це фахова дискусія про освіту, її стан та перспективи.
Розпочали з привітання ректора Херсонського національного технічного університету, голови Ради ректорів області Юрія Бардачова з професійним ювілеєм – 25-річчям на посаді ректора! Далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Разом з проректоркою з інноваційної, міжнародної, інвестиційної діяльності та науково-педагогічної роботи ХДУ Наталією Кушнір представили колегам Меморандум, який ми підписали 10 березня з Херсонською обласною державною адміністрацією, Херсонською обласною радою та Інноваційним холдингом «Sikorsky Challenge». Цей холдинг створено за ініціативи одного з кращих вишів держави – Національного технічного університету України. «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Запросив інші виші Херсонщини приєднатися і разом просувати інноваційний кластер та бізнес-стартапи для молоді. Бо наша спільна мета – створити умови, аби молодь не полишала Херсонщину після закінчення навчання, а мала тут роботу, перспективи для розвитку та гідну заробітну плату.

Як депутат Херсонської обласної ради та голова комісії з розвитку людського капіталу запросив ректорів на засідання комісії та розповів про проєкти і програми, які просуваю та які актуальні для всіх закладів вищої освіти. Йдеться про обласну програму «Розвиток людського капіталу», до якої маємо вже найближчим часом внести зміни та удосконалити її, щоб якомога більше територіальних громад, абітурієнтів змогли отримати компенсацію з обласного бюджету за навчання на спеціальностях, які є дефіцитними на ринку праці.

Отримав підтримку від шановних ректорів у питанні необхідності розробки механізмів пільгового кредитування здобувачів освіти. Обговорили ситуацію зі взаємовідносинами закладів освіти з областю та містом і можливості розробки інструментарію для розвитку освітньої інфраструктури, що є підставою для зацікавленості молоді навчатися на Херсонщині. Це стратегічні речі, в яких мають бути зацікавлені не тільки виші, а й влада, громади.

Також обговорили проблеми зменшення кількості вступників, нестачі вчителів, особливо у сільській місцевості, перспективи набору абітурієнтів на технічні, природничі, математичні спеціальності. Намітили низку спільних кроків. Торкнулися ситуації з акредитацією освітніх програм, рейтингування вишів, необхідності розробки дієвого механізму диференціації заробітних плат наукових працівників та викладачів.

Особливо приємно, що всі члени Ради ректорів погоджуються, що в нас є спільна мета – розвиток Херсонщини та освіти. Навіть якщо у боротьбі за студента ми інколи конкуруємо, і це нормально, то у боротьбі за молодь, в цілому, за те, щоб діти обирали Херсонщину для навчання, – ми абсолютні партнери. Бо молодь – це майбутнє та розвиток області!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН