Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Навколо будівництва мостів через острів Хортиця виникло сміттєзвалище

У соцмережах було опубліковане відео, на якому демонструється засмічення хортицької та правобережної ділянки будівництва мостів через Дніпро у Запоріжжі побутовим та будівельним сміттям.

Відео опублікував екоактивіст та голова ГО “Екоцентр” Павло Панасенко на своєму ютуб-каналі, наразі воно має близько трьох тисяч переглядів.

Павло Панасенко донедавна був співробітником компанії “Онур”, яка здійснює будівельні роботи на мостових переправах через Дніпро і висвітлював на своєму каналі у Ютубі будівництво. Розповідає, що почав фіксувати порушення з листопада 2020 року, і для нього було дилемою, чи виносити питання забруднення на загал, тож спочатку вирішив поспілкуватися з представниками компанії, які здійснюють технагляд.

Після обговорення ситуації, що склалася, будівельна компанія певний час працювала над її вирішенням. За словами Павла Панасенка, було вивезене побутове сміття, до кінця 2020 року вивозилося і будівельне. Але наразі на схилах Дніпра все одно залишилося багато відходів, а крім того, насипаний ґрунт, який містить будівельне сміття. Екоактивіст вирішив, що винести проблемне питання на суд громадськості – справа принципу.

“Питанню екології не надає значення керівництво компанії. Тут є кілька аспектів: один з них – це поспіх. Об’єкт престижний, є певні терміни, був поспіх до 24 грудня відкрити. Я бачив цю ситуацію, і не піднімав це питання до лютого. Тому що в процесі спілкування з керівництвом була домовленість що питання зі сміттям буде вирішене. Але більше двох місяців пройшло, а ситуація не стає кращою, стає гірше. Сміття розноситься на сотні метрів і навколишня природа забруднюється таким чином, що я не знаю наскільки це реальне завдання – очистити її”, – каже Павло.

Світлана Охріменко, завідувачка сектора охорони природи Національного заповідника “Хортиця”, наголошує, що кадри, які показані у відео – знімалися поза межами острова, на правому березі Дніпра. На території будівництва в межах заповідника порушень значно менше.

Втім, навіть на Хортиці співробітники заповідника можуть лише спостерігати за тим, щоб забруднення не спричинило катастрофу. Визначати масштаби шкоди чи якось впливати на будівельників напряму – повноваження інших установ. Світлана Охріменко запевняє, що керівництво заповідника веде регулярне листування з представниками компанії “Онур”, щоб оперативно вирішувати проблемні питання.

“Взагалі на екосистему Хортиці вже сильно вплинуло будівництво мостових переходів, тих які вже існують. Ті мостові переходи які зараз будуються – вони доповнюють те навантаження яке вже є. І Хортиця взагалі, на жаль, антропогенно порушена на 75%. На Хортиці мешкає 1500 осіб, проходить і залізниця, і ці мостові переходи – вони ще додатково створюють навантаження на цю територію.”

За словами Світлани Охріменко, найбільш цінні ділянки, які можуть бути порушені під час будівництва – навколо узбережжя. Оскільки саме там знаходяться природні комплекси, які збереглися непошкодженими і не зазнали сильного втручання людини. Тому увага співробітників заповідника приділяється саме цій ділянці.

Павло Панасенко готовий звертатися до Офісу Президента задля вирішення проблеми, оскільки проект реалізується у рамках програми “Велике Будівництво”. Також готовий долучати інші державні органи, міськраду, адміністрацію Хортицького району Запоріжжя.

Служба автомобільних доріг Запорізької області відреагувала на запит Суспільного листом, яким повідомила, що їм відома проблема зі створенням сміттєзвалища на будівництві мостів. Ще в жовтні 2020 на об’єктах будівництва була проведена незалежна перевірка інженерами консорціуму “Айсі Інфраструктура Україна”, в ході якої були виявлені такі порушення, як створення сміттєзвалища, потрапляння паливо-мастильних матеріалів у ґрунт, відсутність очисних споруд для води на бетонному заводі, засмічення піском каналізаційних комунікацій та проїжджої частини.

Служба автомобільних доріг зазначила, що після отримання інформації від незалежних експертів, 6 листопада 2020 р. направила лист до керівництва компанії “Онур”, з вимогою терміновo вжити заходiв щодо усунення екологiчних порушень та в подальшому дотримуватись iснуючих норм i правил з охорони навколишнього середовища, вiдповiдно до чинного законодавства та вимог договору. Після цього проблема була вирішена частково, у зв’язку з чим, Служба автодоріг направила повторного листа 11 лютого 2021 р.

Голова представництва компанії “Онур” Емре Караахметаоглу запевняє, що задля вирішення питань охорони навколишнього середовища, компанія уклала угоди з ТОВ “Екопост” для вивозу та утилізації будівельних відходів, та з ТОВ “Вельтум” для вивозу та утилізації побутових відходів.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН