Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Каховська ГЕС 2 – одна із запорук надійної роботи «зеленої» енергетики

Мабуть найактуальнішим питанням запобігання змінам клімату є провадження політики декарбонізації електроенергетики України. Політика та заходи у цьому секторі спрямовані на збільшення частки відновлювальних джерел енергії вітру та сонця (ВЕС та СЕС), забезпечення належного функціонування національного ринку електроенергії. Декарбонізований ринок електроенергії полягає не тільки в її «зеленому» виробленні, а й у розумному та раціональному регулюванні та використанні.

Реальна потреба споживачів в електроенергії значно змінюється протягом доби, досягаючи максимуму в ранкові та вечірні години і мінімуму –в нічний час. Ринок виробництва електроенергії повинен підлаштовуватись під попит продукту.ПрАТ «Укргідроенерго» постійно вирішує питання розвитку своїх потужностей з метою покращення роботи ОЕС та забезпечення населення та промисловості України якісною електроенергією забезпечуючи при цьому мінімальний вплив на довкілля.

Одним із таких перспективних проєктів є «Будівництво Каховської ГЕС-2», реалізація якого дозволить:

–покращити якість електроенергії в електромережі України;

–наблизити досягнення країни для інтеграції енергосистеми України в Європейську мережу (ENTSO-E);

–зменшити ризики виникнення «блекаутів», які призводять до віялових відключень;

–ефективніше регулювати стік річки Дніпро;

–збільшити виробіток електроенергії за рахунок використання холостих скидів;

–відновити екологічно сприятливий для пониззя Дніпра режим роботи Каховського гідровузла.

З метою визначення масштабів впливу будівництва Каховської ГЕС-2 на екологічні та соціальні складові довкілля, ПрАТ «Укргідроенерго» ініціювало проходження процедури оцінки впливу на довкілля, яку було розпочато 14.07.2020 р. шляхом розміщення в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (Реєстр) повідомлення про плановану діяльність.Для оцінки впливу на довкілля будівництва Каховської ГЕС-2 було залучено передові науково-дослідні установи України, такі як Інститут гідробіології НАНУ, Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАНУ, Український науково-дослідний інститут екологічних проблем, Національний науково-природничий музей НАНУ, Український науково-дослідний інститут водогосподарсько-екологічних проблем, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва», Херсонська гідробіологічна станція НАНУ та інші.Базуючись на дослідженнях передових вітчизняних науковців та з врахуванням громадської думки було розроблено звіт з ОВД, який пройшов процедуру громадського обговорення.

За результатами аналізу звіту з оцінки впливу на довкілля ПрАТ «Укргідроенерго» від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів 11.02.2021 р. отримало висновок з оцінки впливу на довкілля про допустимість будівництва та експлуатації Каховської ГЕС-2. При виконанні умов висновку, в тому числі екологічних умов провадження планованої діяльності, впливи на довкілля при провадженні діяльності характеризуються як екологічно допустимі.

Пресслужба Укргідроенерго

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН