Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителів Херсонщини запрошують до участі у проекті “21 екозвичка, яка допомогає планеті”

Кожен з нас сприяє забрудненню навколишнього середовища і причина цьому – не лише наші “шкідливі” звички, а й відсутність умов в громаді для розумного поводження з відходами. Однак, нам з вами не обов’язково кидатися в крайнощі і перебудовувати увесь свій спосіб життя, якщо ви до цього не готові. Для початку достатньо втілити у своє повсякдення кілька простих звичок і з часом їх додавати. Як це зробити, розповість Раїса Сонько, екоактивістка з с.Станіслав, ініціаторка проекту “21 екозвичка, яка допомагає планеті”.

– Раїса, розкажіть читачам трохи про себе?

Мене звати Раїса Сонько. Я звичайна дівчина, що не любить захаращення. Після одруження переїхала жити в Станіслав. Моя мрія – жити в чистій громаді. Тому я беру на себе відповідальність та дію, аби моя мрія стала реальністю. Минулого літа разом з членами молодіжної ради реалізувала проект “Громада без сміття”. А згодом пройшла навчання у Zero waste Academy.

– Що таке Zero waste?

Якщо перекласти дослівно “Zero Waste” – це нуль відходів або ще точніше нуль втрат. Стиль життя без сміття Zero waste базується на принципах “5С”:

  • скажи “ні”;
  • скорочуй;
  • скористайся повторно;
  • сортуй;
  • сумлінно компостуй.

Дотримуючись цих принципів, все навколо стає простим та зрозумілим. От раніше, я збирала тетрапаки з-під молока та соків, мила та складала їх, щоб відправити власним коштом на переробку. І була щаслива, що тетрапак стане книгою, а моє сумління залишиться чистим, що вони не потраплять на сміттєзвалище. А зараз я думаю, навіщо я це роблю? Значно простіше купити молоко у скляну банку у місцевої продавчині молочних продуктів. І все! Нуль пакування, нуль проблем з тим, що робити з тетрапаком. Найкращий спосіб управління відходами – це попередження їх утворення.

Починаєш розуміти, що саме тобі потрібно, скільки тобі цього потрібно. Фокус уваги зміщується з предметів та речей на враження та відчуття.

Так, закінчивши навчання у Zero waste Academy, я вирішила поділитися своїми новими знаннями та відкриттями через інформаційну кампанію «21 екозвичка, яка допомагає планеті».

– Розкажіть детальніше про проект “21 екозвичка, яка допомагає планеті”

Залюбки! Протягом лютого-червня щочетверга я буду розповідати про одну екозвичку на своїй сторінціГромада – НУЛЬ відходів та у вас на сайті Білозерка.Інфо. Ділитимусь своїм досвідом, запрошуватиму до спільних ефірів гостей.

«Чому саме звички?» – запитаєте ви. Тому що ми все робимо за звичкою: купуємо певні бренди, ходимо на роботу, навіть якщо вона нам не подобається, їздимо звичним маршрутом, готуємо звичні нам страви. Саме з дрібних звичок складається наше велике життя. І змінивши звички, можна змінити не тільки об’єм сміття, а й якість власного життя. Бо екозвички тісно пов’язані зі здоров’ям, кількістю вільного часу, економією коштів та направленням їх у щось більш корисне для вас.

І от вам перша екозвичка. Я б назвала її фундаментальною: плануй та складай список покупок, щоб не купувати зайвого!

Чи бувало з вами таке, що ви ввечері, після роботи, голодні заходите до супермаркету і купуєте все, що бачите? Відчуваєте смак оливок, цукерок, готової  кулінарії. А тут ще й полиці імпульсивного попиту. Рефлекторно слідуєте своїм бажанням. А прийшовши додому виявляється, що те, що реально планували купити і не взяли. При цьому гаманець добряче схуднув. У мене так точно було.

Або коли йдете за спідницею, а купуєте строкаті джинси. Ще й до них не підходить жодна з наявних кофтин. І треба повністю купувати новий “лук”. Та ще й без спідниці залишилися. А потім строкаті речі з гардеробу одягаєте один чи два рази. А потім ці джинси вже не в моді. І дорога їм на дно шафи. А потім повно одягу, а вдягти нічого. І таке зі мною було.

При цьому з вітрин, білбордів, телевізорів, журналів, каталогів маркетологи закликають “Купуй!”, “Тобі потрібно саме це!”, “Будь у тренді!”. І ви намагаєтеся з усіх сил наздогнати моду, не відстати від подруг. Від схвальних, а іноді і заздрісних поглядів. Та чи можна угнатися за модою? Адже мода – це вічний двигун торгівлі.

А як що до стилю? Стиль не дорівнює мода. Стиль – це ви самі, це ваша індивідуальність, це ваш власний тренд. Від нього ви не стресуєте, що ви вже не модні. Але про нього не вигідно розповідати корпораціям, що продають одяг. Корпорації роблять вас не вдоволеним без їх товарів. Бо їх мета продати. При цьому тільки уявіть скільки ресурсів виснажується. А зрештою, всі ці речі, товари, залишки зайвих продуктів потрапляють на смітник. І залишаються вони там на довго, дуже довго, на довше ніж наше життя. Тільки уявіть, щосекунди у світі згорає стільки одягу, скільки може поміститися у вантажівку. Ось такий побічний ефект модної індустрії. При цьому на смітник потрапляє також той одяг, що просто не був розпроданий.

А коли у мене народився син, то мій будинок захопили іграшки. Так, так! Саме захопили! Подарунки бабусь та дідусів, тіток та дядьків, похід до магазину завершувався для дитини новим бонусом у його іграшковій колекції. І тут аливерди. До іграшки інтерес зникав уже через 15 хвилин після покупки, ну декілька днів максимум. За виключенням якихось парочку улюблених. Пам’ятаєте старий добрий мультфільм «Приключения поросенка Фунтика», у якому пані Беладонна каже: «Каждая детская слезинка – это монетка». Для продавців іграшок саме цей вислів є девізом. Все, що їм потрібно зачепити емоції. Багато іграшок не дорівнює щасливе дитинство. Це звичайне марнотратство та підміна цінностей.  До прикладу, коли ми з сином потрапили на 8 днів до лікарні все чим він грався це рулон туалетного паперу, що став автобаном та звичайні монети, що стали машинками які долали складну «трасу». Звичайне галетне печиво із трикутним шматочком твердого сиру стало літаючим бутербродом. Для дитини головне – це гра. Тому із пакета з іграшками дитина і обирає пакет. З ним пофантазувати та поекспериментувати можна.

І стає питання: «А скільки нам реально потрібно? Скільки ми можемо з’їсти? Скільки реально суконь ми одягаємо? Скільки іграшок потрібно нашим дітям?». Це найголовніший і найперший крок у подорожі до життя «0» відходів. Переосмислити, подумати, відмовитися від зайвого та купувати лише те, що реально потрібно у кількості, що можеш спожити. Адже завжди краще відмовитися, аніж потім це передарювати, переробляти і тим паче захоронити. І тут мій перший помічник – це план. На планування йде найбільше часу. Та добре спланувавши святкову вечерю, наприклад, я купую те, що мені потрібно для вечері і точно не купую товари із полиць імпульсивного попиту.

Що це дає мені?

  • Економія коштів для чогось більш корисного;
  • Економія часу на пошук товарів: «Щоб його купити?»;
  • Економія місця для зберігання надмірної кількості речей та товарів;
  • Економія часу  під час пошуку потрібної речі у шафі;
  • Позбавлення себе і дитини стресу від щоденного складання іграшок.

Що це дає довкіллю?

  • Зменшення об’єму відходів, що зрештою потраплять на звалище;
  • Зменшення об’єму ресурсів необхідних на задоволення моїх потреб;
  • Зменшення вуглецевого сліду.

Питання до вас:

  • Чи буває у вас так, що ви купуєте річ, товар чи продукт, а прийшовши додому розумієте, що він вам не потрібен?
  • Чи складаєте ви список покупок перед походом на закупівлі?

Наступні 20 історій чекатимуть на вас щочетверга тут та на моїй сторінці. А наприкінці своєї кампанії, я хочу узагальнити весь матеріал та видати щоденник «21 екозвичка, яка допомагає планеті» аби проект продовжував жити і кожен бажаючий міг з ним познайомитися та зазирнути в себе.

– Як прийняти участь у проекті, чи будуть якісь конкурси?

Перш за все запрошую читачів вподобати та підписатися на сторінку Громада – НУЛЬ відходів у мережі Facebook, щоб слідкувати за публікаціями.

Вже зараз ви можете пройти тест та дізнатися, настільки ви еко-дружні за цим посиланням:https://www.facebook.com/Community.ZeroWaste/posts/130863152219268

А також запрошую всіх прийняти участь у конкурсі «Розкажи про СВОЮ екозвичку». Правила максимально прості:

  • Вподобати Facebook-сторінку @Community.ZeroWaste.
  • Написати у себе на сторінці пост про екозвичку, яку маєте, додавши хештег #21екозвичка та відмітивши сторінку @Community.ZeroWaste, щоб я могла вас знайти.
  • Дочекатися останнього дня місяця, коли я за допомогою random.org оголошу щасливчика або щасливицю, що отримає екоподарунок.

Конкурс буде проходити протягом лютого-червня. 5 місяців – 5 подарунків – 5 обдарованих. До  місячного розіграшу приймаються автори постів поточного місяця.

Бажаю вам наповнювати своє життя емоціями та враженнями, замість речей, що з часом стануть мотлохом.

– Дякуємо за цікаву розмову! Радіємо, що в наших громадах є активісти, які переймаються вирішенням проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища! Чекаємо наступного четверга, щоб дізнатися про нову екозвичку!

Білозерка Інфо

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН