Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині будинок сімейного типу перебуває у критичному стані

Будинок сімейного типу в Олешках на Херсонщині потребує капітального ремонту. Люди просять допомоги у місцевої влади. Чиновники, кажуть, що поки не можуть нічого зробити.

У будинку – старі вікна, з яких дме вітер, вони не тримають тепло і пропускають холод, – розповів батько прийомних дітей Олександр Савчук. Додав, що рама взагалі згнила з двох сторін.

Протікає і дах. Після дощу вода ллється зі стелі на ліжка та робочий стіл, – говорить Олександр. На кухні ситуація не краще – стіни такі, що кахель відстав від них.

Родина Савчуків виховує шістьох дітей, п’ятеро з яких – прийомні, – розповіла мати Олена Савчук:

“Я дуже рада, що в мене так багато дітей, це не дає мені часу просто сидіти, бо мені потрібно багато рухатись. Крім цього, від дітей така позитивна енергія, від них мені тепло”.

Наприкінці 2018 року за гроші державної програми для новоствореного дитячого будинку сімейного типу купили житло і родина Савчуків 2019 -го переїхала. Про те, що будинок потребує капітального ремонту, представникам влади вони казали, – розповіла Олена Савчук:

“Звертались до колишнього мера, він казав, що по закону державна адміністрація повинна проводити капітальний ремонт. Коли ми звернулись туди, то нам сказали, що будинок – на балансі міської ради, тож повинні вони робити. І ось ми по колу ходимо”.

Олександр з дружиною – вчителі. Чоловік говорить, щомісячного заробітку на капітальний ремонт не вистачає і згідно із законом самі вони не можуть його робити, бо не є власниками будинку. Додав, що вони не мають права його переплановувати, щось змінювати.

Подружжя Савчуків розказує, 2019 року отримали майже порожній будинок, окрім меблів на кухні більше нічого не було. У документах на будинок, говорять, також є розбіжності – гаражу немає, замість коридору – вітальня, а там прописані житлові кімнати.

У міській раді нам сказали, що будинок, де зараз проживає родина Савчуків, коштує майже 1 млн. 750 тис. грн. Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом можливого неправомірного витрачання бюджетних коштів, – розповів т.в.о. начальника відділення полції №2 Херсонського районного управління поліції Вадим Ковальчук:

“Проведено низку експертиз – економічну, будівельну. Є певні порушення, але правову оцінку надасть слідство. Досудове розслідування проводиться за ст. 191 ч. 2 Кримінального кодексу України – це привласнення, розтрата бюджетних коштів. Спнкція передбачає до 5 років позбавлення волі”.

У Олешківській раді ситуацію прокоментував начальник Олешківського управління житлово-комунального господарства, будівництва та комунального майна Олег Баранов:

“Є певна колізія у законодавстві – ремонт повинен робити засновник будинку, на даний час – це райдержадміністація, проте будинок поставили на облік в міськраді. Тому є великі питання щодо виділення коштів на ремонт цього будинку. Враховуючи, що документи були вилучені, порушено кримінальну справу, то питання щодо можливості проведення ремонту будуть визначені правоохоронними органами”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН