Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херсоні обговорили питання декларування іноземних доходів моряками (відео)

В стінах Херсонської обласної ради відбулася жвава дискусія податківців та представників крюїнгових компаній. У нараді взяли участь в. о. начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим, заступник голови Херсонської обласної ради Геннадій Лагута, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів обласної ради Вікторія Гавренкова, представники Херсонської державної морської академії та крюїнгових компаній Херсона. Головним меседжем зустрічі стало налагодження взаємодії з питань оподаткування іноземних доходів, захисту українських моряків перед іноземними роботодавцями та забезпечення їм гарантованого пенсійного забезпечення.

«Моряки в Херсоні отримують освіту, їх сім’ї користуються соціальними послугами. Школи, дитсадки, лікарні – всі ці заклади утримуються коштом бюджету. Коли ж мова йде про сплату податків та наповнення місцевого бюджету, моряки відмовляються. Мовляв, вони вже сплатили податки за кордоном. Але ж задекларований та сплачений податок з доходів фізичних осіб розподіляється в бюджети міст та об’єднаних територіальних громад області та спрямовується на забезпечення соціальної інфраструктури», – зазначає Ігор Клим.

Податковим кодексом України визначено, що іноземні доходи мають оподатковуватися. Декларацію про майновий стан і доходи фізичні особи зобов’язані подати до податкових інспекцій. До речі, торік на Херсонщині 64 громадянина України задекларували іноземні доходи на суму майже 17 млн гривень. Водночас половина з них – моряки. У форматі ділової дискусії учасники наради обговорили питання поєднання міжнародних конвенцій, коли моряк не сплачує податки у рідній державі, але вимагає захисту від неї.

Представники крюїнгових компаній розповіли про проблемні питання у сфері ліцензування та сертифікації діяльності агентств із працевлаштування. Всі учасники заходу підтримали спільну позицію, що добровільне декларування доходів не тільки моряків, а всіх громадян вимагає не лише закон, а й елементарна ознака сучасного цивілізованого суспільства. Це – особистий приклад податкової культури та нової громадянської свідомості кожного херсонця.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН