Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці розповіли історію найдавнішого закладу відпочинку

В рамках Проекту «Зробимо наш край відомим!», започаткованого відділом культури і туризму Новокаховської міської ради публікуємо четверту цікаву розповідь про туристичні об’єкти Новокаховської ОТГ. Враховуючи те, що у січні українці святкують багато християнських свят, впродовж цього місяця ми будемо розповідати вам про важливі туристичні об’єкти нашого краю, які водночас, являються давніми християнськими святинями. І в першу чергу – це Корсунський монастир, що розташований на території Новокаховської ОТГ.

Чи доводилось вам гостювати у готелі? Кожен подібний заклад має свої особливості, умови проживання і місце розташування. На території Новокаховської ОТГ знаходиться 7 готелів, в яких щорічно відпочивають тисячі туристів.
А чи хотіли б ви дізнатися як гостювалося у готеліях 160 років тому? Уявіть тільки, подібний заклад розташовувався на території нашої громади в селі Корсунка! До того ж, працював безперервно впродовж майже 100 років, що робить його унікальним та цікавим туристичним об’єктом. У світлі свята Різдва Христового, тематика розповіді дещо перекликається із Біблійним сюжетом. Євангелист Лука описує цю величну подію так: «І сталось, як були вони там, то настав їй день породити. І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді (готелі – авт.) місця не стало для них» (Євангеліє від Луки 2:6-7. Переклад І. Огієнка).
Готель Корсунського монастиря був заснований на початку ХІХ століття і приймав гостей аж до 1922 року. Нажаль, до наших днів він не зберігся, окрім того, до теперішнього часу не вдалося знайти його фотографій. Це був не простий готель, його основне призначення полягало у наданні відпочинку для прочан, що приходили до монастиря для поклоніння та молитви, а таких на свята бувало дуже багато. Розташовувався заклад на західній стороні монастиря, за його високим парканом і складався із декількох доволі комфортних номерів. Пройти до нього можна було через старовинну Західну браму, увінчану бароковим фронтоном, яка датується кінцем ХVIII століття і, що головне, збереглася до нашого часу.
1860 році готель відвідав відомий український етнограф, письменник, історик Олександр Степанович Афанасьєв-Чужбинський (1817-1875). У 1856 році, за пропозицією великого князя Костянтина Миколайовича, брата імператора Олександра ІІ, він був направлений вивчити побут і життя прирічкових та приморських народів Російської імперії. Серед багатьох варіантів Афанасьєв-Чужбинський обрав Придніпров’я та Придністров’я. Довгих п’ять років він детально вивчав наш край, об’їздив кожне село, проживаючи в місцевих господарів від декількох днів до декількох місяців.
Відпочиваючи після дальньої дороги в Корсунському готелі, Афанасьєв-Чужбинський занотував наступне: «Тут же вне ограды (Корсунського монастиря – авт.) стоит гостинница с несколькими номерами, которыми заведует гостинник, пожилой послушник. Обязанность его состоит накормить, напоить и приютить всякого странника, что и выполняется буквально». Що здивувало бувалого подорожнього на ресепшн Корсунського готелю, так це гостинність, з якою його тут зустріли: «Я сам пользовался этим гостеприимством, не предъявляя никаких бумаг и не подвергаясь никаким вопросам: кто, откуда, чин, звание и т.п.». Для завідуючого готелем, в першу чергу було важливо надати комфортні умови проживання для прочан, що сприйнялося автором як знак гостинності ченців монастиря. А знаєте чим годували в готелі? Їжа – це те, що найбільше здивувало гостя: «Гостинник приносил мне превосходный борщ, вкусную кашу, плавающую в масле, и необыкновенно жаренную рыбу, о хлебе я уже не говорю». Правда смачне меню, чи не так? Атмосфера готелю справила на дослідника дуже приємне враження, про що свідчать вищенаведені рядки.
Пізніше до готелю добудували ще один корпус, що було спричинене збільшенням кількості прочан, після переходу монастиря із старообрядництва до православ’я. Нажаль у 1922 році обидві будівлі готелю були зруйновані. У 1955-1956 роках залишки готелю були остаточно розібрані, сьогодні на його місці стоять житлові будинки по провулку Шкільний села Корсунка.
Саме такою була історія першого готелю на території сучасної Новокаховської ОТГ. Поділіться цією інформацією з друзями. Зробимо наш край відомим!

Кравчук Богдан, історик, головний спеціаліст відділу культури і туризму Новокаховської міської ради

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН