Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковці визнали викошування трави та випас худоби корисними для степового покрову

На території Нацпарку потрібно скошувати траву і випасати худобу. Тільки тоді степовий рослинний покрив буде збережений. Про це заявили фахівці

При створенні Національного парку «Кам’янська Січ» жителів сусідніх населених пунктів більш за все турбувало, чи можна буде скошувати траву і пасти худобу на цих територіях. Місцеві сприймали цю діяльність як господарську, науковці ж вважають, що такі дії на заповідних землях є природоохоронними. Завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету, доктор біологічних наук, професор Іван Мойсієнко пояснив з наукової точки зору, чому ці заходи на території парку необхідні.

«Основу степового рослинного покриву складають так звані дернинні злаки, вони – вегетативно нерухомі. Що це означає? Вони не можуть розмножуватися вегетативно. Лише – насінням. І от, якщо ми не випасаємо або не викошуємо, або довго немає в степу пожежі, то на поверхні ґрунту накопичується мертва органічна маса. Це призводить до того, що насіння степових рослин просто не потрапляє у ґрунт і не дає сходів. Таким чином поступово оці дернинні злаки, такі як ковила, типчак, випадають з рослинного покриву», – розповів науковець.

У степу в невеликій кількості ростуть і кореневищні злаки. Вони розмножуються і вегетативно, і насінням. Якщо насіння цих рослин не потрапляє на ґрунт, то вони захоплюють нові території кореневищем. І якщо дернинні злаки (а серед них і червонокнижні види ковил) накопичуватимуться як мертва органічна маса і не зможуть розмножуватись насінням, то відбудеться зміна фітоценозу. Тобто дернинні злаки будуть замінені кореневищними, і степ перетвориться на інше угруповання: луки або чагарники.

«Що таке степ за типом рослинності? Це угруповання з домінуванням дернинних злаків. Лука – це угруповання з домінуванням корневищних злаків. То виходить так, що оця заміна дернинних злаків на кореневищні, фактично – зміна типу рослинності. Степового на лучний. Тож, відбувається олучнення степів. З часом степи можуть замінюватися не лише на луки. Можуть потім заростати чагарниками. А північні степи навіть заростають і деревами. І таким чином степові цинози при цьому зникають», – продовжив Іван Мойсеєнко.

Тому науковці й наполягають на тому, що у заповідному степу заради його збереження потрібно проводити викошування трави і випас худоби.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН