Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині завершили будівництво магістральної лінії електропередач Запорізької АЕС

Запорізька атомна електростанція зможе працювати без мережевих обмежень. У Каховському районі Херсонської області завершили будівництво магістральної лінії електропередач.

Каховська підстанція дасть можливість Запорізькій АЕС працювати на повну потужність – на всі 6000 мегават. Запустили підстанцію наприкінці листопада, 24 грудня офіційно її відкрили. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав її одним з найпотужніших та найбільших об’єктів, які реалізували останнім часом в Україні.

“Це була остання атомна станція в Україні, яка мала замкнену потужність. Зараз вся атомна енергетика має можливість працювати на повну потужність, крім того застабілізована і отримане джерело постачання електроенергії на південь України. Радує, що при будівництві цього об’єкту, це більше 186 кілометрів електромереж, це сама підстанція, розподільчі пристрої, було використано обладнання українського виробництва”, – розповів Денис Шмигаль.

Проєкт планували ще наприкінці 90-х років, каже голова правління Національної енергетичної компанії “Укренерго” Володимир Кудрицький. Тоді будівництво завершили на ранній стадії. 6 років тому поновили:

“Ми залучили фінансування від Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку для того, щоб збудувати цю підстанцію – лінії 750 кВ, яка з’єднує Запорізьку атомну електростанцію і цю підстанцію. Ідея цього об’єкту полягає у тому, щоб, по-перше, розвантажити заперті потужності Запорізької станції і надати можливість видати їх у мережу, по-друге, підвищити надійність енергопостачання Каховського енерговузла і взагалі півдня України”.

Від початку, каже Володимир Кудрицький, зводили підстанцію для забезпечення електричною енергією Кримського півострову, після його окупації електромережі закільцювали територією Херсонської області. І розповів, цей об’єкт – надійне джерело живлення після деокупації. Це – фактично інфраструктура, яка дасть можливість заживити український Крим.

335 млн євро – саме таку суму передбачали на реалізацію проєкту. Однак, розказує Володимир Кудрицький, вдалося заощадити майже 40% бюджету. Зекономлені гроші направлять на будівництво нової підстанції та реконструкцію ліній електропередач:

“Гроші, які ми заощадили ми направимо на фінансування будівництва нової підстанції біля Києва, вона називається “Західна”, має клас напруги 330 кВ і також 1350 км ліній електропередач, які є у центральній і південній Україні, ми обладнаємо великооптичними лініями зв’язку і проведемо реконструкцію цих ліній”.

Введення цієї підстанції у дію не дозволить знизити чинний тариф, однак, говорить Володимир Кудрицький, дасть змогу мінімізувати втрати електроенергії:

“Якщо ми говоримо про промислових споживачів, яким важлива надійність електропостачання, вони це відчують у більш безпечному виробничому і технологічному процесі. Споживачі також відчують зниження витрат на втрати у мережі. Ми заощадимо певні операційні витрати завдяки тому, що застосовуємо більш енергоефективне обладнання і відповідно це дасть можливість не перекладати ці витрати на споживача”.

У майбутньому, сподівається Володимир Кудрицький, ця інфраструктура дасть змогу забезпечити інтенсивний обмін електричною енергією із Європейським союзом, зокрема з Румунією.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН