Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Поблизу палацу князя Трубецького на Херсонщині є 100-річний фонтан

Загляньте у ваш альбом із фотографіями. Чи є у вас фото на фоні гарного фонтану (водограю)? Мабуть, таки є. Центр Новокаховської громади – місто Нова Каховка здавна славиться своїми неймовірно красивими водограями, які розташовані в різних його куточках. Мабуть, у багатьох новокаховчан і гостей міста, є хоча б одна фотографія на фоні будь-кого із них. Як виявляється це зовсім не феномен сучасності. Сьогодні ми з вами поділимось цікавою та унікальною світлиною, якій вже більше ніж 100(!) років. На ній зображена вродлива дівчина на фоні красивого фонтану. Але це ще не все, чим ми вас хочемо здивувати. Цей водограй зберігся до сьогодні і побачити його можна біля Палацу Князя П.М. Трубецького (смт Козацьке, Новокаховська ОТГ).

Придивіться уважніше до світлини. Вона зроблена фотографом, що стоїть обличчям до смт Козацьке, а спиною до Дніпра. Тобто позаду нього розташовувався Палац Трубецького, а попереду фонтан і господарське приміщення Князівського маєтку (на фото).

Виявляється фонтан раніше був вельми красивим. В центрі на кам’яному підвищені змурована невеличка статуя жінки, що тримає на голові чашу. Сам фонтан кам’яний, із красивим заокруглими бортиками (вміли ж раніше робити зі смаком). Навколо фонтану була висаджена клумба з гарними квітами, які живилися водою фонтану. По всій довжині зовнішнього кола фонтану була встановлена лавка. Хіба не шедевр? Нажаль, на світлині водограй зображений не повністю. Скоріш за все, раніше серед дівчат князівського роду було популярніше позувати сидячи на породистому білому коні, ніж біля фонтану.

Вода до фонтану подавалась із тих самих джерел, якими сьогодні живляться знамениті степові водопади, що знаходяться за стінами Палацу. Тобто, окрім фонтанів в місті Нова Каховка, наша громада може пишатися і славитися ще одним, значно старішим фонтаном. Адже йому більше 100 років!!!

Існує легенда, яка розповідає таке: одного ранку прислуга Князя вийшовши у двір, почула плач дитини. Знаєте звідки він доносився? Із фонтану. На поверхні води плавала дитяча колиска, а в ній загорнута в лляне полотно маленька дівчинка (щось схоже з Біблійним Мойсеєм). Цікаво те, що ані колиска, ані полотно не промокли, а дитинка не захворіла. Не знайшовши батьків, слуги вирішили забрати її до себе. Так і росла дівчинка в маєтку князя. Пізніше отримала гарну освіту, була навчена всіх князівських манер і все життя пропрацювала покоївкою в Палаці Трубецького. З того часу і прозвали цей водограй – «Фонтан життя»!

 

Кравчук Богдан, історик, головний спеціаліст відділу культури і туризму Новокаховської міської ради

Нова Каховка туристична

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН