Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дівчина-сирота із Запоріжжя за держпрограмою отримала власне житло

В Україні триває реалізація державної програми допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Грошові компенсації на придбання нерухомості особами зазначених пільгових категорій передбачені у держбюджеті. Так, повноправною господаркою власного помешкання стала запоріжанка Дар’я.  З новосіллям дівчину привітали заступник міського голови Анатолій Пустоваров, а також представники служби у справах дітей.

Дар’ї – 23 роки. Дівчина перебувала на обліку служби (управління) у справах дітей з 2013-го – мати померла, а батько був позбавлений батьківських прав.

Нині Дар’я виховує двох діток – старшого Матвія та молодшу Емму. Цьогоріч у серпні вона була влаштована до Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка», де їй допомогли привести документи у відповідність з вимогами законодавства, зокрема відновити втрачений паспорт.

– Дар’я певний час перебувала у складних життєвих обставинах і проживала у нашій міській комунальній установі «Затишна домівка», де їй було надане безоплатне харчування й вся необхідна допомога. А нещодавно отримала півмільйона гривень на придбання власного житла. Саме це і є однією з головних умов щасливого життя сучасної родини й запорукою її благополуччя. У дівчини вже двоє діток, яких ми сьогодні привітали. Тож тепер у цій оселі лунатиме дзвінкий дитячий сміх, – зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Тепер Дар’я має окрему простору двокімнатну квартиру у Хортицькому районі. Наприкінці 2019 року їй була надана грошова компенсація з держбюджету на власні квадратні метри, яку вона і спрямувала на придбання житла.

– Заселилися тільки три дні тому, обживаємося і потроху налагоджуємо побут. Дитячу кімнату хочемо привести до ладу, так само і нашу кімнату з чоловіком. Згодом плануємо влаштувати діток до дитсадка, а поки я в декретній відпустці, – розповіла Дар’я.

Таким чином для придбання житла кожен з дітей-сиріт отримує кошти у сумі 533,634 тис. грн. Грошова компенсація може бути використана протягом одного року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в уповноваженому банку.

Загалом реалізація даної програми триває третій рік поспіль. У міській раді створена і діє комісія, яка затверджує список осіб, що перебувають на квартирному обліку та претендують на отримання власного житла за рахунок державних коштів.

– До складу комісії входять представники управління соціального захисту населення, служби у справах дітей і управління житлово-комунального господарства міськради. Тобто всі ті напрямки, які повинні допомогти дитині-сироті реалізувати її право на житло. У державній програмі, яка передбачає виділення цих коштів, місто Запоріжжя брало участь у 2018 -2019 роках і останній видався найбільш насиченим, бо аж 30 дітей отримали цю грошову компенсацію, – зазначила начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міськради Наталя Сиворакша.

Отримавши кошти державної субвенції, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають змогу самостійно оглядати й обирати житло – в межах передбачених законодавством нормативів.

Виникла додаткова складність через те, що до постанови Кабміну були внесені зміни і тепер загальний список дітей, які перебувають на квартирному обліку, формує регіональна комісія. Втім, є надія, що у наступному році діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування з Запоріжжя таки зможуть взяти участь у державній програмі.

Запорізька міська рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН