Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині миші атакують озимі

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області моніторять посіви озимої пшениці, ячменю та ріпаку. Головна мета їхньої роботи: визначити фітосанітарний стан сходів.

Як повідомила прес-служба управління, незважаючи на проведення захисних заходів, спостерігається подальше зростання чисельності шкідників на посівах озимих культур. За видовим складом переважають звичайна та гуртова полівки. У північних та південних районах області зустрічається курганчикова миша.

На не угіддях та на полях соняшнику й кукурудзи, де не проводився післязбиральний обробіток ґрунту, нараховується 1,2 – 4,3 жилих колоній гризунів на гектар (максимально 8 колоній на га, з чисельністю жилих нір на одну колонію – 14 – 40 штук). Особлива загроза посівам помітна поряд з незораними землями, які заселені полівками, котрі періодично переселяються на озимину пізнього строку посіву. У Чаплинському районі виявлено, що мишоподібні гризуни повторно масово заселяють посіви озимих зернових, які вже  були оброблені.

Гризунами заселено 67% обстежених площ озимої пшениці і ячменю. Ними ж  заселено 64% обстежених площ озимого ріпаку, 12% обстежених площ багаторічних трав, 35% обстежених площ неугідь.

На 4 грудня по області обстежено 183,9 тис. га, з яких шкідниками заселено 104,8 тис. га. Боротьбу з гризунами проведено на площі 101,6 тис. га, зокрема на 72,5 тис. га озимої пшениці, на 14,7 тис. га озимого ріпаку, на 0,5 тис. га багаторічних трав, на 13,9 тис. га необроблених земельних ділянок, що прилягають до культурних посівів і з яких проходить розселення мишоподібних. Це більше, ніж торік у 1,7 раза.

Спеціалісти зауважують,що у звітному періоді склалися сприятливі умови для проведення захисту озимих культур від мишоподібних гризунів, особливо біопрепаратами.

Анатолій ЯЇЦЬКИЙ. Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН