Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Аварія на Чорнобильській АЕС – одна з найбільших світових техногенних катастроф, яку пам’ятає весь світ. Чорнобильська катастрофа є болем для всієї України. Її наслідки відчуваються й донині, але вони могли б бути невимірно більшими, якби не мужність ліквідаторів.

Сьогодні, 14 грудня, у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС представники обласної влади поклали квіти до пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи.

Долучився до покладання Борис Олександрович Нестеров, ліквідатор аварії на ЧАЕС, військовий льотчик, Почесний громадянин Херсона. Він один із тих, хто потрапив на ліквідацію одразу після вибуху на Чорнобильській АЕС. З ночі 26 квітня по 10 травня 1986 року керував роботою всієї армійської авіації на відстані менше 1200 м від зруйнованого Чорнобильського реактора. Особисто здійснив 51 бойовий виліт над зруйнованим ІV реактором, загальний наліт 28 годин.

Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.

Довідково. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших аварій на атомних електростанціях – аварія на Чорнобильській АЕС. 10 листопада 2006 року Указом Президента України був заснований пам’ятний день – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня. Цей день обраний у зв’язку з тим, що 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня було опубліковано повідомлення про те, що комплекс захисних споруд прийнятий в експлуатацію. І тепер з нагоди цього дня по всій країні проходять різні заходи, присвячені пам’яті ліквідаторів цієї аварії, – мітинги, покладання квітів до пам’ятників, молебні та інші акції пам’яті.

Херсонська ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН