Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Громадська рада у Херсоні наполягає на проведенні громадських бюджетних слухань

Про це розповів Александр Мошнягул у соціальних мережах.

В останні роки в Херсоні склалась гарна традиція, напередодні Нового Року проводити громадські бюджетні слухання. Проводять їх, як правило Департамент фінансів за підтримки Громадської ради.

Як тільки з’являвся проект бюджету преставники ГР зустрічались з керівництвом Департаменту фінансів та обговорювали проблемні питання. Після цього громадська рада готувала свої пропозиції і оголошувала їх на громадських слуханнях. Депутати частково підтримували пропозиції громадськості, частоково ні, особливо ті, що стосувались скорочення утримання комунальних підприємств.

Але, як би там не було, в місті щорічно відбувався діалог, а бюджетний процес був більш-менш прозорим.

В цьому році бюджет буде приймати нова влада, яка тільки входить в курс місцевих проблем, але є всі передумови для проведення бюджетних слухань.

По перше, проект бюджету вже давно готовий та розміщений на сайті. По друге, проведення бюджетних слухань вимагає стаття 76 Статуту міста. Громадська рада підготувала свої пропозиції і готова їх обговорювати.

Про що іде мова:

1. Влада має публічно поінформувати про зменшення обсягу бюджету розвитку та скорочення його головних витрат, наприклад на ремонт доріг.
2. Також має бути надано пояснення щодо зменшення майже на 30 млн. грн. зарплат педагогічним працівникам, зменшення з 242 до 14 млн. видатків на поточні витрати Управління освіти, зменшення з 45 до 0,5 млн. видатків на ліки.
3. Громадська рада пропонує: у звязку з необгрунтованістю розрахунків суми компенсації за пільговий проїзд в громадському транспорті, та у звязку з відміною виконкомом в весни 2020 року пільг для всіх пільгових категорій, виключити з проекту бюджету компенсації за пільгові перевезення усіма видами транспорту на час карантинних обмежень. Відшкодовувати КП “Херсонелектротранс” фактичні збитки за рахунок міського бюджету на підставі публічно захищеного керівництвом КП фінансового плану.”
4. В місті буде затверджена нова структура виконавчих органів, на сайті вже розміщений проект документу. Загальна кількість працівників виконавчих органів, хоч і не суттєво, але збільшиться з 542 (інформація з програми Ігоря Колихаєва) до 555. Суттєво збільшиться кількість департаментів (зараз 3, буде 13). За логікою має стати більше управлінь та відділів. Зарплата керівників департаментів та їх заступників значно більша ніж в управлінні, і відповідно у відділі, тому загальний обсяг фінансування може суттєво збільшитись. Важливо заслухати публічну інформацію начальника Департаменту фінансів щодо витрат на утримання влади.
Проєктом бюджету зростання не передбачено, отже, треба розуміти, звідки плануються кошти на додаткові витрати, скільки їх буде.
5. Хоча в новому бюджеті суттєво зменшені витрати на КП, вони залишаються достатньо високими. Наприклад, по Департаменту ЖКГ на фінансування КП заплановано 23.7 млн. грн. Громадська рада пропонує розшифрувати ці видатки та прибрати ті що мають іти на утримання підприємств. Зберегти фінансування лише послуг, ринок яких є природною монополією, і лише в межах публічно захищених фінансових планів.
6. Громадська рада пропонує переглянути фінансування районних у місті рад. На нашу думку мають фінансуватись тільки голови та працівники, які працюють в системі виконавих органів, що забезпечуюють життєдіяльність міста та надають послуги населенню. Наприклад, працівники соціальних служб. Всі інши, включаючи водіїв, працівників бухгалтерій не мають фінансуватись з бюджету.
7. Громадська рада вважає паркувальну справу в місті невпорядкованою та незаконною. Тому, до наведення ладу в справі паркування ми пропонуємо зняти з доходів 625 тис. грн., а збирання плати за паркування тимчасово припинити. Все одно, до бюджету кошти майже не поступають.
Громадська рада має ще ряд пропозицій та питань до бюджету 2021. певний, що є багато питань у організацій, які не входять до складу ради та у простих громадян. Актуальність проведення бюджетних громадських слухань, в умовах гострої економічної кризи надважлива. Тому ми чекаємо на Розпорядження міського голови про проведення слухань.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Шановні народні депутати, шановні українці, я звертаюся до вас з цієї високої трибуни з тим, щоб ви замислились, що сталося з цією залою, яка понад 300 голосів прийняла один Бюджетний кодекс, де передбачила понад 12 тисяч бюджетів місцевих, щоб вони були реально наповнені і реально профінансовані. І зараз нас повертають, навіть не в сталінські часи, нас повертають у ще гірші часи. Я запитую: що сталося за цей час? Ця сама Верховна Рада. Сидів той самий Чечетов. Сидів той самий Янукович, сиділи тут, голосували – і щось раптом сталося! При чому, що цікаве, шановні друзі, що ви зараз пропонуєте, і, на превеликий жаль, навіть Микола Деркач зараз оголосив, каже: «за 7 днів треба внести пропозиції». Які пропозиції? Ви знаєте, подивіться, вам же пропонується навіть внести зміни до Цивільного кодексу, до Господарського кодексу, до Кодексу про адміністративні правопорушення – і все це зробити без обговорення, без розгляду у профільних комітетах. Таким чином, ви багато б надягли чобіт, якби їх робили в булочній?! Ніколи би такі чоботи не вдягли.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН