Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відбулося чергове засідання суду у справі лісівника з Херсонщини, який застрелив браконьєра

Про  перебіг судового засідання на фейсбуці пише Марина Єлісєєва:

Продовжую інформувати про судовий розгляд справи Виталий Григорьев , лісника, який у січні цього року намагався припинити незаконну вирубку лісу чотирьома лісовими браконьєрами, проте один з них, помітивши лісника, встиг попередити іншого
браконьєра, раптово сідає за кермо автомобіля і починає їхати прямо на Віталія, поставивши під загрозу його життя і здоров’є.

Слід нагадати, що Віталій в січні 2015 року, під час захисту Донецького аеропорту, отримав множинні осколкові поранення ніг, переніс велику кількість різноманітних складних операцій, провівши чотири роки в інвалідному візку, навчився заново ходити, хай на протезах, за допомогою милиць. Він не міг швидко пересуватися і просто відскочити від авто, до того водій не реагував на попереджувальні постріли. Перебуваючи в стані необхідної оборони через загрозу своєму життю, для зупинки авто, здійснив постріл в бік автомобіля. В силу трагічних обставин водій загинув. Сам же Віталій викликав поліцію і швидку.

З самого початку досудового розслідування Віталій давав покази, намагався допомогти слідству встановити об’єктивну істину, проте в задоволенні клопотань захисту про проведення слідчих дій та експертиз, справу “кіборга” Григор’єва скеровано до суду з обвинувальним актом за ст. 118 Кримінального кодексу України. Віталій обвинувачується у вчиненні умисного вбивства при перевищенні меж необхідної оборони та (одночасно!!!!) перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця.

Так вот, 8 грудня в Голопристанському районному суді Херсонської області продовжився розгляд справи по суті, встигли допитати двох свідків обвинувачення, один з яких є напарником лісника, разом вони здійснювали в той день рейд по виявленню фактів незаконної вирубки лісу, та одного правопорушника, родича загиблого.

Напарник лісника як і на досудовому розслідуванні, послідовно розповів про події того дня, як вони разом виявили сліди взуття, а під час огляду місцевості ще і сліди авто, вирішили розділитися. Колега отримував інформацію про пересування Віталія по рації, а коли той загубив її, по мобільному телефону. Почувши в слухавці звук бензопилки та дізнавшись від Григор’єва, що приїхала машина з чотирма чоловіками, двоє з яких стали спостерігати за місцевістю, а двоє дістали бензопилу та почали пиляти дерева, викликав допомогу з сусіднього лісництва. Через деякий час свідок почув три постріли і одразу поїхав на допомогу, коли вже їхав, Віталій повідомив, що потрапив у водія. Коли ж дістався до місця, водій вже помер. Також свідок розповів про дослідження слідчої групи на місці події, де він знаходився під час огляду. На думку свідка, який відповідав на уточнююче запитання прокурора, він особисто вважає ситуацію, в який опинився Віталій, як таку, що була дійсно небезпечною для його життя, і що він як правоохоронець мав право на носіння вогнепальної зброї під час служби і міг застосовувати її для відвернення небезпеки для життя після попереджувальних пострілів.

Другий свідок, зять загиблого, на питання захисників розповів, що заробляє на життя вирощуванням овочів та допомагає копати людям картоплю, а для опалення своїх будинків та саморобних теплиць (так званих “балаганів”) він та родичі використовують дрова з лісу. У той день він двічі їздив разом із загиблим та ще двома родичами по дрова на те ж саме місце, а раніше він теж допомагав загиблому в заготівлі дров. Свідок каже, що нічого не бачив, але стверджує, що померлий на авто нікуди не їхав, і не міг загрожувати ліснику.

Підтримати Віталія в суді приїхали його побратими.

Наступне засідання суду призначене на 15 січня о 10.00. Викликані ще двоє свідків – родичі померлого, які бензопилою випилювали ліс та з місця події втекли.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН