Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині боряться з гризунами, що знищують врожай

Упродовж останнього тижня спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжували моніторинг  посівів озимої пшениці, ячменю та ріпаку  з метою встановлення фітосанітарного стану та визначення видового складу мишоподібних гризунів та їх чисельності.

В області  утримується помірно тепла, без суттєвих опадів  погода. По всій території області проходили незначні опади у вигляді мряки, слабкого дощу та місцями мокрого снігу, відмічались тумани. Такі погодні умови не позначилися на кількості та активності мишоподібних гризунів. Спостерігається подальше зростання чисельності шкідників на посівах озимих культур, незважаючи на проведення захисних заходів. За видовим складом переважають звичайна та гуртова полівки. В північних та південних районах області зустрічається курганчикова миша. Гризунів на неугіддях та на полях соняшнику та кукурудзи де не проводився післязбиральний обробіток ґрунту нараховується – 1,2 – 4,3 жилих колоній на гектар, максимально 8 кол/га, з чисельністю жилих нір на одну колонію – 14 – 40 штук. Особлива загроза посівам помітна поряд з незораними землями, які заселені полівками і періодично переселяються на озимину пізнього строку посіву. У Чаплинському районі виявлено, що мишоподібні гризуни продовжують повторно масово заселяти посіви озимих зернових культур, які були уже оброблені.

Заселено 67% обстежених площ озимої пшениці і ячменю, нараховується 3,5 колонії, максимально –4 кол/га з чисельністю 20-40 жилих нір/га. На озимому ріпаку заселено 64% обстежених площ, середня чисельність колоній шкідника -2,7, максимально – 5 кол/га з чисельністю 30-40 жилих нір/га. На багаторічних травах заселено 12% обстежених площ середня чисельність шкідника – 3,2 кол/га, максимально – 5 кол/га. На неугіддях заселено 35% обстежених площ середня чисельність шкідника – 4,3 кол/га, максимально – 8 кол/га.

Станом на 4 грудня з метою виявлення мишоподібних гризунів всього по області проведено  обстежено 183,9 тис. га, з яких шкідником заселено 104,8 тис. га. Боротьбу з гризунами проведено на площі 101,6 тис. га, в тому числі 72,5 тис. га на озимій пшениці, 14,7 тис. га на озимому ріпаку, 0,5 тис. га на багаторічних травах, 13,9 тис. га на необроблених земельних ділянках, які прилягають до культурних посівів і з яких проходить розселення мишоподібних, що більше минулого року в 1,7 рази.  

У звітному періоді склалися сприятливі умови для проведення захисту озимих культур від мишоподібних гризунів, особливо біопрепаратами.

Землекористувачам  під час проведення захисних обробок  посівів сільськогосподарських культур необхідно використовувати тільки ті родентициди, які зазначені у «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також вимог загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни. Допускати до роботи тільки осіб, які пройшли навчання щодо безпечної  роботи з пестицидами і агрохімікатами та мають допуск, виданий згідно вимог Постанови КМУ від 18.09.95р. № 746 “ Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН