Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пішов з життя керівник художнього оркестру херсонського вишу Святослав Марцинковський

Про це розповів ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський.

Сумна звістка прийшла сьогодні із самого ранку. Не стало Маестро. Пішов у засвіти професор Святослав Леонтійович Марцинковський, фундатор і беззмінний художній керівник симфонічного оркестру ХДУ – гордості і слави нашого університету. Людина-легенда, потужна і надзвичайно творча особистість. Святослав Леонтійович стояв у витоків кафедри музичного мистецтва і до останнього був головним генератором нових творчих ідей і проектів. Більше двадцяти років тому Маестро переїхав до Херсона на запрошення керівництва вишу, і з того часу його серце і душа оселилися тут, у стінах ХДУ. Причому, у буквальному сенсі. Він не шкодував ані сил, ані знань та натхнення для роботи із творчою молоддю, для популяризації і збереження престижу високого професійного мистецтва. Чесно кажучи, мені навіть важко пригадати зараз якусь іншу творчу постать, яка б доклала для розвитку культури і духовності нашого південного краю більше зусиль, ніж це робив протягом цих десятиліть Святослав Леонтійович Марцинковський.

Серед його учнів – відомі диригенти і артисти філармоній, лауреати і дипломанти різноманітних міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Та окрім секретів професійної майстерності та любові до високого мистецтва, кожного свого студента Маестро наділяв ще й талантом любові до рідної землі, до Украни. У своїй творчій діяльності він однозначно був людиною світу, але при цьому безмежно любив і знав українську культуру. Прикметно, що навіть після переїзду до нашого південного міста, він, рівнянин, продовжував спілкуватися виключно українською. Вона в нього була така гарна, красива… Та як людина західної культури, він залишався надзвичайно толерантним до інших мов, думок, традицій.

Підступний Ковід обірвав життя Маестро, наче струну, на злеті. У листопаді Святославу Леонтійовичу виповнилося 74 роки, але він, як завжди, був буквально переповнений новими ідеями та задумами. І неодмінно втілив би їх у життя, бо в ньому якось дивним чином поєднувалися такі не надто притаманні творчим людям цілеспрямованість і дисципліна.

Смерть Святослава Леонтійовича Марцинковського – непоправна втрата і для Херсонського державного університету, і для всієї мистецької спільноти України. Хоч і прийнято вважати, що незамінних людей не буває, але це точно не про Маестро. Іншого такого вже не буде. Ніколи…

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН