Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеські тепличники втратили до 80% врожаю томатів

Цього року томатна мінуюча міль завдала катастрофічного удару по теплицям Одещини. Виробники томатів Одеської області втратили від 20 до 80% врожаю. Одеські тепличники почали бити на сполох. Збитки страшні, дехто навіть покидали свої теплиці, втративши весь врожай, та залишив бізнес.

В Україні томатна мінуюча міль Tuta absoluta вперше з’явилася в 2010 р., але до Одещини спалахи поширення шкідника дійшли лише цього року. Якщо сусідні регіони із Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей з цією проблемою вже зіштовхнулись раніше та встигли напрацювати певні методи боротьби, то тепличники Одеської області виявилися до цього зовсім не підготовлені.

Наразі деякі аграрії мають намір зовсім відмовитися від вирощування томатів та переключитися на огірки або інші культури, що стане проблемою для ринку томата та огірка з точки зору ринкової ситуації (дисбаланс попиту та пропозиції) та цін для виробників.

Спеціалісти прогнозують, що в сезоні 2021 через навалу комах-шкідників аграрії значно скоротять площі під пасльоновими, зокрема, вирощування томатів, баклажанів та перцю, та збільшать площі під огірки та редис, що не зможе не позначитись на ціні на овочі наступного сезону.

Експерти рекомендують не гарячкувати та все ж таки не відмовлятися від вирощування томатів. Натомість радять розібратися у проблемі та наступного сезону зустріти ворога у всеозброєнні, працювати комплексно як хімічними, так і біологічними препаратами, використовувати ентомофагів, феромонні пастки та лампи-приманки з електричним струмом, а також фізично контролювати літ метеликів за допомогою антимоскітних сіток на фрамугах теплиць.

Боротися з Тутою вкрай важко, адже томатна міль має прихований життєвий цикл, паразитує всередині рослини, в листках, черешках, її стовбурі, через що її важко контролювати інсектицидами. Більш того, томатна міль є ще й стійкою до більшості препаратів.

SEEDS.org.ua

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН