Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський музей представив картину: приурочили її Дню залізничника

4 листопада відзначають своє професійне свято українські залізничники. Звичайно, ми не можемо не відгукнутися на цю подію, тим більше, що це дає можливість зайвий раз згадати роботи наших чудових майстрів, представлених в колекції музею.

Відомо, що англійський винахідник Річард Тревітік побудував один з перших паровозів у 1804 р. Він виявився настільки важким, що зламав залізничну гілку, по якій був пущений. Інженерам і розробникам залізниць довелося долати надзвичайні труднощі при побудові залізничних ліній. Парові двигуни початку XIX століття погано справлялися навіть з простими ухилами, тому всі зусилля були спрямовані на те, щоб залізничні шляхи були якомога рівнішими. Це призвело до створення величезної кількості інженерних споруд, мостів і тунелів.

У Російській імперії вперше святкування цього дня було встановлено 28 червня 1896 р. за старим стилем і приурочене до дня народження російського імператора Миколи I, за наказом якого було розпочато будівництво залізниць, що значно розширило перспективи держави.

Вже в наші часи, за наказом президента Леоніда Кучми, з 2002 р. це професійне свято відзначають 4 листопада. Дата була обрана не випадково. Саме цього дня, у 1861 році, на територію України – до Львова – прибув перший поїзд, який мав назву “Ярослав”. Цей потяг з’єднав Відень, Краків, Перемишль і Львів.

До Дня залізничника представляємо реалістичне полотно вихідця одеської живописної школи, Народного художника України Альбіона Гавдзинського «Перші вантажі на новій залізниці» (1952), написане у стриманій, коричнево-сірій кольоровій гамі.

Майстер працював в різних жанрах – портрет, пейзаж, натюрморт. Багато полотен художника присвячені саме непростому труду людей різних професій.

Херсонський Художній Музей

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН