Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На сесії Херсонської облради ініційовано звернення до Генпрокуратури та Мінекології

Зі зверненням на сесії Херсонської обласної ради виступила заступник голови  обласної ради Оксана Рукавішнікова: 

 

ЗВЕРНЕННЯ
до Генеральної прокуратури України та Міністерства екології та природних ресурсів щодо здійснення господарської діяльності ТОВ «Подрібнювач» за адресою м. Херсон, вул. Чайковського 236

Херсонська область, на превеликий жаль, останні п´ять років знаходиться у перший п’ятірці за рівнем онкозахворювань. Протягом каденції депутатським корпусом було докладено чимало зусиль для виправлення цієї сумної статистики. Прийнята Програма боротьби з онкологічними захворюваннями, створено на базі комунального некомерційного підприємства «Херсонський онкологічний диспансер» Херсонської обласної ради Центр променевої терапії. Закуплено та встановлено високовартісне, високотехнологічне та високоспеціалізоване обладнання, що складається з багатьох компонентів. Підтримані звернення до органів виконавчої влади щодо прийняття заходів спрямованих на усунення негативних факторів навколишнього середовища та взяття на контроль показників забруднення повітря.

Проте, всі наші зусилля нівелюються здійсненням виробничої діяльності у місті Херсоні ТОВ «Подрібнювач».В обласному центрі знаходиться завод з переробки вапнякової породи з подальшим виробництвом будівельних сумішей.
Відповідно до законодавства даний вид діяльності можливо здійснювати лише при наявності дозволів на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря, яких ТОВ «Подрібнювач» не має.

Діяльність підприємства здійснюється на потужностях цілісного майнового комплексу, розташованого на земельній ділянці, наданій Херсонською міською радою в оренду АТ «Таврійська будівельна компанія». За багаточисленними скаргами містян Головне управління Держпродспоживслужби намагалося провести позаплановий захід державного нагляду щодо дотримання вимог санітарного законодавства ТОВ «Подрібнювач». Однак на територію заводу фахівців служби не було допущено.

Державна екологічна інспекція у Херсонській області звернулась до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до товариства щодо застосування до відповідача заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді зупинення господарської діяльності до отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря та отримання оцінки впливу на довкілля. Однак, в зв´язку з тим, що юридично зареєстроване місцезнаходження підприємства м. Дніпро позов передано до Дніпропетровського окружного адміністративного суду.

Слід відзначити, що згідно даних єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Подрібнювач» має таке ж зареєстроване місцезнаходження як і ТОВ «Завод Мікрон», що функціонував за тією же адресою раніше. За ознаками складу кримінального правопорушення ТОВ «Завод Мікрон», передбаченого частиною 1 статті 241 Кримінального кодексу України відкрито кримінальне провадження.

Здоров’я жителів Херсонщини було обрано пріоритетом для депутатів Херсонської обласної ради VІІ скликання. Ми, як представники територіальних громад області, усвідомлюємо свою відповідальність перед мешканцями регіону за досягнення максимально можливого рівня зміцнення та охорони здоров´я громадян області, незалежно від їх віку, статі, соціального статусу протягом усього їх життя.
Зважаючи на вищевикладене звертаємось до Генеральної прокуратури України з вимогою взяти під контроль розслідування здійснення ТОВ «Подрібнювач» та ТОВ «Завод Мікрон» забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя та здоров’я людей речовинами.
Крім того, звертаємось до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням переглянути на законодавчому рівні доцільність функціонування подібних виробництв у межах населених пунктів.

Підтримано на ХХХVІІ
сесії обласної ради VII скликання
16 жовтня 2020 року

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН