Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонському виші презентували книгу пам’яті полеглих у війні земляків

Про це повідомив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

14 жовтня в Україні відзначають три важливих свята: День Покрови Божої Матері, День українського козацтва та День захисника України. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва, яке щиро вірило у її силу. Символічно, що на Херсонщині, а саме на Кам’янскій Січі Кость Гордієнко та Пилип Орлик записали перші права і вольності війська запорозького, які лягли в основу першої європейської Конституції. Вона стала вищою точкою політичного мислення українців у XVIII столітті.

Я пам’ятаю як відвідав музей у Стокгольмі, де мав можливість побачити Конституцію Пилипа Орлика, яка засвідчує внутрішню свободу наших пращурів. Україна така різна, але її об’єднує наша спільна історична пам’ять та спільна система цінностей. На жаль, війна і сьогодні забирає безліч життів людей, які відважно боронять нашу державу та захищають її від ворога. Дуже важливо зберігати та шанувати пам’ять про них.

Саме тому у Херсонському державному університеті була презентована перша частина фільму «Книга пам’яті Героїв Херсонщини, полеглих за Україну». Це спільна робота Херсонського відділу Всеукраїнської громадської організації Союзу українок та волонтерів. Авторка фільму — Оксана Набєгова, мама молодшого лейтенанта міліції, добровольця батальйону «Миротворець», загиблого учасника російсько-української війни Романа Набєгова. Фільм розповідає про загиблих бійців на сході України, які проживали або навчалися на Херсонщині. Серед них й випускник нашого університету, лейтенант міліції Руслан Сторчеус. Віримо, що хлопці віддали свої життя недаремно.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН