Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як вибрати якісні яйця: корисні поради від Держпродспоживслужби

У багатьох країнах у другу п’ятницю жовтня відзначають Всесвітній день яйця. Цьогоріч воно припало на 9 жовтня.

Як обрати корисний і безпечний продукт? Ось кілька корисних порад від експертів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Білі чи коричневі?

Білі яйця несуть кури з білим пір’ям, коричневі – несучки зі строкатим  кольором пір’я. Якість вмісту яйця не залежить від кольору шкаралупи, а залежить від складу кормів. Чим більше у раціоні курки натуральних кормів (кукурудзи, пшениці та ін.), тим смачніше і корисніше яйце.

Що за літери на шкарлупі?

На сьогодні в Україні чинний національний стандарт ДСТУ 5028:2008 «Яйця курячі харчові. Технічні умови». Згідно з цим нормативним документом курячі яйця поділяються, залежно від терміну зберігання, на дієтичні (строк зберігання не перевищує семи діб, не враховуючи дня знесення) та столові (строк зберігання не перевищує 25 діб).

Зазвичай, на яйця наносять позначку, перша літера якої означає дієтичне або столове (Д або С), а друга — приналежність до певної категорії: відбірні — «В», вища — 0, перша — «1», друга — «2»; дрібні — «М». Зазначають назву господарства, а для дієтичних яєць — дату знесення.

Залежно від маси, яйця поділяють на 5 категорій:
 Відбірні — маса одного яйця 73 г і більше;
 вища — від 63 до 72,9 г;
 перша — від 53 до 62,9 г;
 друга — від 45 до 52,9 г;
 дрібні — 35 до 44,9 г ( не стосується дієтичних яєць).

Твердження, що чим більше яйце, тим воно краще, не зовсім вірне. Просто дрібні яйця несуть молоді курочки.

Як обрати свіжі яйця?

На домашніх яйцях маркування, цифр і букв немає. Тому звертайте увагу на їх шкаралупу – у свіжих продуктів вона матова, якщо шкаралупа глянцева – яйця давно лежать. Також спробуйте взяти яйце в руку і потрясіть його – у свіжого всередині нічого не ворухнеться, у старого буде переливатися усередині, ви легко це відчуєте.

А вже вдома переконатися в свіжості покупки можна опустивши яйця в миску з водою. Свіжі яйця залишаться лежати на дні, спливуть на поверхню лише несвіжі.

Слід обходити стороною продукт з тріснутою шкаралупою – це прямий шлях для швидкого розвитку бактерій.

Скільки можуть зберігатись яйця?

Зберігають яйця за температури від плюс 20ºС до 0ºС. Якщо столові яйця зберігають від 0ºС до плюс 5 С, строк їхнього зберігання може бути подовжений до 33 днів. Тож, за умови дотримання необхідних умов зберігання цей продукт своїх смакових та поживних властивостей протягом двох-трьох тижнів не втратить.

А як обирати перепелині яйця?

Вони теж поділяються на дієтичні та столові. У дієтичних термін зберігання не перевищує п’яти днів. Перепелині яйця не тухнуть, а висихають. Тому, щоб визначити наскільки свіжий продукт, просто спробуйте його на вагу. Несвіжі яйця легкі, пористі й нібито порожні усередині.
 Багато хто впевнений, що чим помітніша плямистість на шкаралупі, тим жовток яскравіший, а яйце, у свою чергу, корисніше. Це омана. Пташка може знести яйця з різними малюнками, а колір жовтка залежить від якості харчування перепелиці.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН